10.09.2015

Лікар тимчасово залучений до роботи в медкомісії на призовній дільниці: що з оплатою праці за місцем роботи

У нашій лікарні працює лікар, для якого це основ не місце роботи. З 03.08.2015 р. по 14.08.2015 р. він був залучений до роботи (здійснював мед огляди призовників) у складі медичної комісії військкомату. Як за основним місцем роботи оплатити такому лікарю період його залучення до роботи при військкоматі? Чи нараховувати йому надбавку за вислугу років у зазначений період?

Про гарантії для лікарів і середнього медперсоналу, які направляються для роботи на призовних дільницях та у збірних пунктах під час взяття допризовників на військовий облік та призову громадян на військову службу або на збори для проведення медичного огляду та повторного огляду громадян, а також для відправлення призваних на збірні пункти, зазначено в ч. 6 ст. 43 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (далі — Закон № 2232).

Важливо! На період виконання вищезазначених обов’язків за лікарями та середнім медперсоналом зберігають посаду і середній заробіток тільки за основним місцем роботи.

Виходить: гарантія ч. 6 ст. 43 Закону № 2232 не поширюється на місце роботи, де медик працевлаштований як сумісник. На час залучення до роботи в медкомісії при військкоматі лікар за місцем роботи за сумісництвом, як варіант, може оформити відпустку без збереження зарплати або ж продовжувати виходити на роботу (якщо графіки роботи в медкомісії при військкоматі та на роботі за сумісництвом це дозволяють).

Повернемося до гарантії ч. 6 ст. 43 Закону № 2232 про збереження середньої зарплати за основним місцем роботи. Розрахунок середньої зарплати необхідно проводити виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують місяцю залучення лікаря до роботи в медкомісії при військкоматі ( абз. 3 п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100).

При обчисленні середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження беруть участь: основна заробітна плата; доплати та надбавки (за надурочну роботу і роботу в нічний час, суміщення професій і посад; високі досягнення у праці (високу професійну майстерність); умови праці; інтенсивність праці; вислугу років тощо).

Тобто до суми виплат за останні 2 місяці включають, зокрема, розмір надбавки за вислугу років, нарахованої в такому розрахунковому періоді (п. 3 зазначеного Порядку), а отже, при розрахунку середнього заробітку таку надбавку врахують*.

* Про це також ідеться в листі Мінпраці від 17.06.2011 р. № 480/13/84-11. — Прим. ред.

Звідси висновок: медичним працівникам медустанов, що направляються для роботи у військкоматах, на час виконання цих обов’язків до середнього заробітку за основним місцем роботи буде включено надбавку за вислугу років**.

** Виходить: фактично лікарю за основним місцем роботи не нараховують надбавку за вислугу років у період його залучення до роботи в медкомісії при військкоматі. Також необхідно пам’ятати ще про один нюанс: сам період залучення до роботи в медкомісії при військкоматі включається до стажу, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років. Підставою слугує норма абз. 9 п. 4 Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418: до стажу для встановлення надбавки за вислугу років включається час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) і зарплата повністю або частково. — Прим. ред.