№17

Оплата праці, вересень, 2015/№ 17 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Керівнику підвладно преміювати своїх замів: з якої дати застосовувати норму в бюджетних галузях До постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 унесено зміни, згідно з якими з 21.08.2015 р. керівник установи може самостійно приймати рішення про преміювання своїх заступників. Водночас у кожній галузі бюджетної сфери (освіта, охорона здоров’я, культура) є свої нормативні акти, згідно з якими здійснюється оплата праці. Чи можна з 21.08.2015 р. керуватися нововведеним приписом з преміювання замів, тобто не чекаючи змін до галузевої нормативки?
  • Працівників направили для забезпечення проведення АТО: як розрахувати 50-відсотковий «бонус» Медпрацівники нашої лікарні направлені до району АТО для забезпечення її проведення. Як оплатити їм період такого залучення і розрахувати гарантію в оплаті (підвищення зарплати на 50 %), передбачену постановою КМУ від 22.07.2015 р. № 522? Як зазначеним працівникам обчислити оплату за роботу в районі АТО у дні, які для них є вихідними згідно з графіком роботи нашої лікарні?
  • Упродовж місяця зарплата підвищується кілька разів: як визначити суму індексації Зарплата працівника складалася з окладу 1218 грн. і надбавки за вислугу років — 15 %. Базовим місяцем був грудень 2013 року, працівник отримував фіксовану індексацію 315,42 грн. З 1 липня 2015 року працівника переводять на посаду начальника відділу (оклад — 1364 грн., надбавка за вислугу років — 15 %). З 21.07.2015 р. у працівника підвищується розмір надбавки за вислугу років — 20 %. Як розрахувати фіксовану суму індексації, якщо в липні 2015 року зарплата підвищувалася двічі? Ця сума з 01.07.2015 р. зафіксується в розмірі 1059,80 грн. або слід врахувати всі підвищення, які проходять за місяць, і встановити її в розмірі 991,60 грн.?
  • Індексуємо зарплату за вересень 2015 року На сьогодні для всіх роботодавців діють єдині правила проведення індексації заробітної плати працівників. Їх установлено Законом про індексацію та Порядком № 1078. Освіжити їх у пам’яті вам допоможе стаття «Зарплатна індексація: просто про складне» // «ОП», 2015, № 11, с. 7.
  • Застосовуємо ПСП: актуальні та корисні поради Редакційна пошта поповнилася «гарячими» податково-пільговими запитаннями, що, у свою чергу, спонукало нас підняти тему застосування податкової соціальної пільги (ПСП). Чи застосовувати ПСП до середнього заробітку мобілізованих працівників? Чи буде підвищена пільга в АТОвця зі статусом «учасник бойових дій»? Працівник змінив місце роботи — коли застосовувати пільгу? Відповіді на ці та багато інших запитань дізнаєтеся із сьогоднішньої статті.
  • ПСП на дитину-інваліда: які потрібні документи Працівниця має право на підвищену ПСП на дитину-інваліда віком до 18 років (згідно з п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). Які документи вона зобов’язана надати для того, щоб скористатися своїм правом на пільгу?
  • Працівник головної установи та відокремленого підрозділу: чи має право на ПСП Працівник одночасно працює в головній установі (за основним місцем роботи) і у відокремленому підрозділі (за сумісництвом). Як для ПСП-цілей визначити загальний місячний оподатковуваний дохід такого платника податку у вигляді заробітної плати?
  • Рокіровка «держслужбовець → службовець»: партія «звільнювально- приймальної» гри на податково-звітній дошці Працівник-держслужбовець звільнився 20.08.2015 р. на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП (закінчення контракту). Наступного дня (21.08.2015 р.) його приймають до цієї ж організації на умовах звичайного трудового договору (згідно з наказом про прийняття на роботу) на посаду, що не належить до держслужби. Зарплата за 14 робочих днів на посаді держслужбовця, а також компенсація за невикористану відпустку становить 26000 грн., а за 6 робочих днів на новій посаді службовця — 700 грн. Як справляти ПДФО, ЄСВ і ВЗ: окремо за кожною посадою (за період до звільнення і за період після повторного прийняття на роботу) або сумар- но за місяць? Чи належить працівнику ПСП на посаді після повторного прийняття на роботу? За новою посадою ЄСВ нараховувати на фактично нараховану зарплату чи виконати вимогу про ЄСВ із мінзарплати? Як заповнити на такого працівника Звіт за формою № Д4 і Податковий розрахунок за формою № 1ДФ?
  • Донараховуємо декретні, коригуємо додаткову базу: таблиці 1 і 6 ЄСВ-звіту Працівниця перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами з 30.01.2015 р. по 04.06.2015 р. включно. У бухобліку нарахували правильну суму допомоги по вагітності та пологах, розраховану виходячи із середньоденної зарплати 150 грн. (загальна сума — 18900 грн.). А до бази справляння ЄСВ помилково включили суму 17640 грн., розраховану виходячи із середньоденної зарплати 140 грн. Її ж відобразили у Звіті з ЄСВ. Крім того, оскільки щодо працівниці база справляння ЄСВ у червні (140 грн. х 4 к. дн. = 560 грн.) була нижча мінзарплати (1218 грн.), установа визначила додаткову базу справляння ЄСВ і з неї сплатила цей внесок. Помилку виявлено в серпні 2015 року. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?
  • Асистент учителя ЗНЗ з інклюзивним та інтегрованим навчанням: вивчаємо перехідні моменти У 2012 році загальноосвітньому навчальному закладу з інклюзивним навчанням був потрібний асистент учителя. Проте на той момент питання з посадовим окладом для зазначеної посади не було врегульоване на нормативному рівні. Тому ми скористалися рекомендаціями МОН і ввели до штату посаду вихователя замість асистента вчителя. При цьому вихователю як спеціалісту I кваліфікаційної категорії було встановлено 11-й тарифний розряд. Зараз з’явилася «вилка» посадових окладів для асистента вчителя. Чи необхідно у зв’язку з цим перейменувати раніше введену посаду вихователя на посаду асистента вчителя?
  • Лікар тимчасово залучений до роботи в медкомісії на призовній дільниці: що з оплатою праці за місцем роботи У нашій лікарні працює лікар, для якого це основ не місце роботи. З 03.08.2015 р. по 14.08.2015 р. він був залучений до роботи (здійснював мед огляди призовників) у складі медичної комісії військкомату. Як за основним місцем роботи оплатити такому лікарю період його залучення до роботи при військкоматі? Чи нараховувати йому надбавку за вислугу років у зазначений період?
  • Амбулаторію реорганізовано у ФАП: що з «безперервною» надбавкою для медсестри Амбулаторію загальної практики — сімейної медицини, що розташована у сільській місцевості і входить до складу центру первинної медико-санітарної допомоги, реорганізували у фельдшерсько-акушерський пункт. У зв’язку із цим сестру медичну загальної практики — сімейної медицини амбулаторії перевели на таку саму посаду до фельдшерсько-акушерського пункту. Чи зберігається після переведення за такою працівницею безперервний стаж роботи та чи виплачується надбавка за тривалість безперервної роботи?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі