22.12.2016

Лікар-сумісник на 0,5 ставки: що з надбавкою «за складність»

Лікар-психіатр працює за сумісництвом на 0,5 ставки. Який розмір надбавки за складність та напруженість у роботі можна встановити такому працівнику?

Усі види виплат для медичних працівників визначені в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Керівникам закладів охорони здоров’я надано право встановлювати працівникам надбавки за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання), за складність, напруженість у роботі в розмірі до 50 % посадового окладу, встановленого у штатному розписі закладу (п. 4.4 Умов № 308/519).

Зауважимо, що надбавка за складність і напруженість у роботі може встановлюватися як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом в межах фонду оплати праці, затвердженого у кошторисі закладу. Конкретний розмір цієї надбавки визначається залежно від обсягу виконуваної роботи та не може перевищувати (разом із надбавками за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи у разі їх установлення) 50 % посадового окладу, встановленого у штатному розписі за кожною посадою. Призначення надбавки за складність і напруженість у роботі оформлюється наказом керівника закладу охорони здоров’я.

Робота за сумісництвом передбачає виконання, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час (п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43). Робота за сумісництвом оформлюється лише за наявності вакантної посади.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день, а загальна тривалість роботи протягом місяця — половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245). Робота за сумісництвом виконується у вільний від основної роботи час за графіком, складеним з урахуванням вимог вказаних нормативних актів.

Висновок: Якщо лікар-психіатр працює за сумісництвом на 0,5 ставки, йому може бути встановлено надбавку за складність, напруженість у роботі в розмірі до 50 % від цієї ставки.