11.02.2016

Про кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій

Постанова від 20.01.2016 р. № 29

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Головам місцевих державних адміністрацій під час вирішення питань, пов’язаних з призначенням на посади їх заступників, виходити з того, що кількість таких посад не може перевищувати:

п’яти одиниць — у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській, Херсонській обласних державних адміністраціях, включаючи першого заступника та заступника голови — керівника апарату (на період до завершення антитерористичної операції);

чотирьох одиниць — в обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях, включаючи першого заступника та заступника голови — керівника апарату;

двох одиниць — у районних, районних у мм. Києві та Севастополі державних адміністраціях, включаючи першого заступника голови.

2. Кількість посад заступників голів місцевих державних адміністрацій визначається в межах установленої граничної чисельності, фонду оплати праці працівників та видатків на утримання відповідної місцевої державної адміністрації.

3. Визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається.

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 р. № 29

Перелік постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність

1. Пункт 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 22, ст. 683).

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2014 р. № 131 «Про внесення зміни до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 38, ст. 1021).

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 р. № 399 «Про внесення змін до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65» (Офіційний вісник України, 2015 р., № 50, ст. 1597).

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Кількість заступників у голів місцевих держадміністрацій: вивчаємо «свіжі» зміни

У ст. 5 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.99 р. № 586-XIV закріплено: склад місцевих державних адміністрацій формують голови місцевих державних адміністрацій. У питанні кількості штатних одиниць зазначені голови відштовхуються не тільки від необхідності в них, а й ураховують наявний фонд оплати праці.

Проте при визначенні кількості заступників голів місцевих держадміністрацій потрібно зважати й на інший фактор. Річ у тім, що Уряд на нормативно-правовому рівні регулює граничну чисельність посад таких заступників. Починаючи з березня 2014 року обмежувач за кількістю посад заступників голів місцевих держадміністрацій містився в п. 4 постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 (далі — постанова № 65), редакція якого постійно оновлювалася.

І ось постановою, що коментується, від 20.01.2016 р. № 29 (далі — постанова № 29) (набула чинності 03.02.2016 р.) п. 4 постанови № 65 скасовано. Одночасно в постанові № 29 представлено новий варіант граничної кількості посад заступників голів держадміністрацій. Чим «свіжий» обмежувач відрізняється від свого попередника? Про це дізнаєтеся з таблиці.

Судячи з інформації, наведеної в таблиці, після набуття чинності постановою, що коментується, у місцевих держадміністраціях може скластися одна з трьох ситуацій. Так, кількість посад заступників голів місцевих держадміністрацій:

— залишилася без зміни (пп. 2, 5 і 7 таблиці);

збільшилася (пп. 4 і 6 таблиці). У такому разі голови місцевих держадміністрацій можуть переглянути штати і ввести додаткові одиниці своїх заступників (у межах кількості, визначеної постановою, що коментується). Проте тут головне — не перестаратися. Адже, як справедливо зауважено в п. 2 постанови, що коментується, при визначенні кількості посад заступників голів місцевих держадміністрацій слід ураховувати фонд оплати праці;

зменшилася (пп. 1 і 3 таблиці). Пояснимо: можлива ситуація, коли у штатному розписі кількість посад заступників голови місцевої держадміністрації перевищує максимально допустиму, яка визначена постановою, що коментується. У такому разі штатний розпис слід привести у відповідність до цієї постанови — провести скорочення штату. Працівника, який обіймає скорочувану посаду, необхідно попередити про розірвання з ним трудових відносин не пізніше ніж за два місяці до звільнення ( ст. 492 КЗпП). Якщо протягом цього періоду не трапиться нагода перевести працівника на іншу посаду, то після закінчення двомісячного строку він підлягає звільненню на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Про процедуру скорочення штату ми розповідали в «ОП», 2014, № 10, с. 22.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці (e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)