25.02.2016

Щорічна грошова винагорода керівнику ясел-садка: хто має видати наказ про її надання

Хто повинен видати наказ про виплату щорічної грошової винагороди завідувачу комунального закладу ясел-садка сільської ради: сільський голова чи начальник відділу освіти?

Як відомо, однією з гарантованих державою виплат для педагогічних працівників є щорічна грошова винагорода в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків ( ч. 1 ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-ХІІ, далі — Закон № 1060). Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків затверджено постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898 (далі — Порядок № 898).

Щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам надається за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за умови досягнення ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, вихованні, професійній підготовці учнівської та студентської молоді, методичному забезпеченні, відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни та здійснюється в межах загальних коштів, передбачених кошторисом навчального закладу чи методичної установи на оплату праці ( п. 2 Порядку № 898).

Важливо! Відповідно до п. 4 Порядку № 898 щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам видається на підставі наказу керівника навчального закладу чи методичної установи, а керівникам — за наказом вищестоящої організації.

При цьому щорічна грошова винагорода керівникам навчальних закладів чи методичних установ, які працюють на умовах контракту, надається незалежно від умов, визначених у контракті.

Хто ж є вищестоящою організацією для сільського дошкільного навчального закладу?

Відповідно до ст. 11 Закону № 1060 до органів управління освітою в Україні належать:

— центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти;

— центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти;

— центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади;

— орган виконавчої влади АР Крим у сфері освіти;

— місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування, а також утворені місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування структурні підрозділи з питань освіти (місцеві органи управління освітою).

Також треба враховувати такий факт: згідно з ч. 4 ст. 20 Закону № 1060 керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади АР Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування (значить, ведуть кадровий облік).

Висновок: Виходячи з вищезазначеного, наказ про виплату щорічної грошової винагороди керівнику ясел-садка повинен видати саме начальник управління освіти.