№4

Оплата праці, лютий, 2016/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Про затвердження Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення Постанова від 17.07.2013 р. № 509
  • ПСП для учасників бойових дій в зоні АТО Лист від 21.01.2016 р. № 1091/6/99-99-17-03-03-15
  • Простій на підприємстві та мобілізовані працівники: яку оплатну гарантію застосувати У лютому 2016 року (з 1-го по 29-те число) на підприємстві оголосили простій не з вини працівників з оплатою в розмірі 2/3 тарифної ставки (окладу). Як оплачувати такий «простійний» період у лютому-2016 працівникам, які були призвані на службу за мобілізацією в липні 2015 року і на дату оголошення простою ще не стали до роботи? Зберігати їм середній заробіток чи все ж таки оплачувати з розрахунку 2/3 окладу?
  • «Неповний» режим роботи встановили в період служби за мобілізацією: чи зміниться оплатна гарантія «солдату» Працівника підприємства мобілізували в липні 2015 року. Починаючи з цієї дати і до 1 лютого 2016 року за період мобілізації йому виплачувався середньоденний заробіток у розмірі 210 грн. Оплаті підлягали всі робочі дні (установлені графіком роботи), пропущені у зв’язку зі службою за мобілізацією. На дату мобілізації графік його роботи був звичайний — 5 робочих днів на тиждень по 8 годин. З 1 лютого 2016 року у зв’язку з фінансовими труднощами на підприємстві всіх працівників перевели на неповний робочий тиждень з 4 робочими днями (з понеділка по четвер). Як тепер роботодавцю оплачувати період мобілізації працівника: з розрахунку 5-денного або 4-денного робочого тижня?
  • Розраховуємо лікарняні та декретні: правила обмеження Як показує практика, розрахувати середньоденну зарплату для визначення суми лікарняних або декретних — це тільки частина справи. Законодавством висунуто низку вимог, які потрібно врахувати при розрахунку допомоги. Саме про них і піде мова в цій статті.
  • Місяць не відпрацьовано, але є виплата: як розрахувати лікарняний Працівниця хворіла з 22 січня по 1 лютого 2016 року. Перед цим у жовтні 2015 року з 1-го по 15-те число вона перебувала у відпустці «за свій рахунок», з 16-го по 31-ше — на лікарняному. У жовтні 2015 року їй було нараховано індексацію за попередні місяці. Страховий стаж працівниці — 15 років 3 місяці. Як розрахувати середню заробітну плату для лікарняного? Чи буде жовтень 2015 року брати участь у розрахунку?
  • Держслужбовець після «декрету»: визначаємо тривалість додаткової відпустки за держстаж У січні 2016 року держслужбовець стала до роботи після соцвідпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Її перебування на держслужбі станом на 15.04.2016 р. складе 12 років. Зараз вона звернулася із заявою про надання їй додаткової відпустки за 11-й рік держслужби тривалістю 7 календарних днів. Чи маємо ми задовольнити прохання такого держслужбовця, адже більшу частину 11-го року держслужби вона перебувала у «декреті»? Чи допустимо протягом одного календарного року надати дві додаткові відпустки за стаж держслужби — наприклад, за 11-й і 12-й роки такої служби? Як ураховувати період перебування у соцвідпустці для догляду за дитиною при наданні додаткової відпустки за стаж держслужби?
  • Оплата додаткової відпустки учасників бойових дій: хто спонсорує За місцем роботи працівник звернувся із заявою про надання йому додаткової відпустки як учаснику бойових дій тривалістю 14 календарних днів (посвідчення, що підтверджує зазначений статус, у наявності). Чи може він у 2016 році скористатися такою відпусткою за 2015 і 2016 роки? Згідно з трудовим законодавством зазначена додаткова відпустка є оплачуваною. Хто повинен профінансувати витрати на оплату цієї відпустки?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у лютому 2016 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів та внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Щорічна грошова винагорода керівнику ясел-садка: хто має видати наказ про її надання Хто повинен видати наказ про виплату щорічної грошової винагороди завідувачу комунального закладу ясел-садка сільської ради: сільський голова чи начальник відділу освіти?
  • Педагог частину місяця хворів: як розрахувати його зарплату за години педроботи У позашкільному навчальному закладі працівнику за посадою викладача музики установлений 9-й тарифний розряд (посадовий оклад у жовтні 2015 року — 1751 грн.), а за посадою концертмейстера — 10-й тарифний розряд (посадовий оклад у жовтні 2015 року — 1842 грн.). За тарифікацією його тижневе навантаження як викладача музики становить 18 год на тиждень, а як концертмейстера — 12 год на тиждень. З 19.10.2015 р. по 31.10.2015 р. він перебував на лікарняному, про що свідчить листок тимчасової непрацездатності. У табелі за жовтень відзначено кількість відпрацьованих годин: викладача — 43 год, концертмейстера — 29 год. За підсумками жовтня 2015 року працівнику нараховано за посадою викладача музики 988,10 грн. (1751 : 76,2 х 43), а за посадою концертмейстера — 1112,87 грн. (1842 : 48 х 29). Чи правильні наведені розрахунки?
  • Тривалість робочого часу у 2016 році при п’ятиденному графіку роботи На поличці вже два місяці як красується календар на 2016 рік. Поруч із ним почесне місце має займати календар робочого часу — надійний помічник при плануванні часу роботи і відпочинку. Де його знайти?
  • Календар робочого часу для шестиденки — 2016 У кожній установі (інколи щодо окремих працівників) використовують свої підходи з розподілу встановленої тривалості робочого тижня (40-годинної (нормальної), 30-, 18-годинної тощо (неповної, скороченої)) протягом 6 робочих днів. Перш ніж розрахувати місячну і річну норму тривалості робочого часу для шестиденки, вивчимо «працезаконодавчі» правила (також див. «ОП», 2015, № 2, с. 21).
  • ПСП-2016: розмір і документи, необхідні для її застосування З кожної заробленої гривні фізична особа має сплатити податок. Тобто отриманий дохід підлягає оподаткуванню. Ця аксіома стосується і зарплати. Так, у разі нарахування (виплати) зарплати працівникам роботодавець (він же податковий агент) зобов’язаний нарахувати, утримати та сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) із суми зарплати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі