21.01.2016

Працівники рентгенвідділення мають справу з хворими на туберкульоз: визначаємо розмір підвищення окладу

У складі центральної міської лікарні є протитуберкульозний кабінет. Цей кабінет віднесено до структурних підрозділів лікарні, працівники яких надають допомогу хворим на заразну форму туберкульозу. Також у лікарні окремо є рентгенвідділення при протитуберкульозному кабінеті (до складу входять лікар-рентгенолог протитуберкульозного кабінету та рентгенолаборант) і лабораторія (до складу якої входить фельдшер-лаборант протитуберкульозного кабінету). У якому розмірі згаданим праців- никам (лікарю-рентгенологу, рентгенолаборанту, фельдшеру-лаборанту) має підвищуватися оклад у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці — як для працівників, що обслуговують хворих на заразну чи активну форму туберкульозу?

Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою, професіонали з вищою немедичною освітою та наукові працівники, що допущені до медичної діяльності, молодші медичні сестри спеціалізованих закладів охорони здоров’я та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну та активну форми туберкульозу, мають право на підвищення посадових окладів у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи (постанова КМУ «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз» від 16.02.2011 р. № 123).

Про згадані підвищення і надбавку також ідеться в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці і МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

Вказаним співробітникам, які здійснюють діагностику і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу і найбільше ризикують своїм здоров’ям, установлено підвищення посадових окладів на 60 % у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 60 % посадового окладу залежно від стажу роботи на відповідній посаді та у відповідних закладах. А ось співробітникам, які здійснюють діагностику і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу, установлено підвищення посадових окладів на 30 % у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці та надбавку за тривалість безперервної роботи у розмірі до 40 % посадового окладу залежно від необхідного стажу роботи.

Ступінь ризику інфікування на туберкульоз установлено Стандартом інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз, затвердженим наказом МОЗ від 18.08.2010 р. № 684. Відповідно до п. 3.4 цього Стандарту до високого ступеня ризику захворювання на туберкульоз віднесено протитуберкульозні кабінети поліклінік і лікарень.

Висновок: Якщо до штату протитуберкульозного кабінету включено посади лікаря-рентгенолога, рентгенолаборанта та фельдшера-лаборанта, які обслуговують хворих на заразну форму туберкульозу, то їм також посадові оклади підвищують на 60 % та виплачують надбавку за тривалість безперервної роботи залежно від стажу роботи на цих посадах до 60 % посадового окладу.