№2

Оплата праці, січень, 2016/№ 2 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Індексація бюджетних зарплат за січень 2016 року: для всіх працівників — з «чистого аркуша» Як бути з індексацією в січні 2016 року для працівників 1 — 3-го тарифних розрядів за ЄТС (бюджетна сфера)? У них посадові оклади залишилися на рівні вересня 2015 року і була фіксована індексація (наприклад, у розмірі 551,90 грн.). Чи потрібно їм продовжувати виплачувати таку фіксовану індексацію? Що робити з працівниками, прийнятими на роботу в січні 2016 року, і тими, хто вийшов з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років на посади без підвищення окладів у грудні 2015 року? Який місяць буде точкою відліку для розрахунку коефіцієнтів індексації за такими працівниками?
  • Індексуємо зарплату працівників госпрозрахункових підприємств за січень 2016 року: що врахувати Нові правила індексації грошових доходів звалилися нам як сніг на голову з 1 грудня 2015 року. У січні-2016 законодавці додали свіжих новинок до механізму індексації. Що тепер у нас із зарплатною індексацією за січень 2016 року для госпрозрахункових підприємств? Давайте розбиратися разом.
  • Розраховуємо коефіцієнти та суми зарплатної індексації за січень 2016 року працівникам госпрозрахункових підприємств У січні 2016 року законодавці змінили поріг індексації зі 101 на 103 %. Чи використовуватимемо новий поріг індексації 103 % уже для індексації доходів за січень і лютий цього року? Чи зміняться коефіцієнти індексації для січня і лютого-2016 порівняно із груднем-2015? Наведіть, будь ласка, приклад нарахування зарплатної індексації для госпрозрахункового підприємства у випадку, коли востаннє зарплата працівників підприємства підвищувалася в січні 2015 року.
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у січні 2016 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Кожен бухгалтер має знати, як ПСП застосувати Традиційно з 1 січня змінюються розміри податкових соціальних пільг. Так сталося і з 1 січня 2016 року. У сьогоднішній статті, крім основ застосування ПСП до зарплати працівників, розповімо і про особливості застосування такої пільги в окремих практичних ситуаціях. Найкраще за себе говорять цифри. Тому логічно, що свій матеріал ми підкріпимо числовими прикладами.
  • Перехідні виплати: застосовуємо до них ПСП і ставки ПДФО Не стихає хвиля запитань щодо оподаткування перехідних виплат. Бухгалтерам «пощастило» нараховувати та виплачувати виплати, що переходять з 2015 року у 2016-й. Адже з 1 січня 2016 року не тільки збільшилися розмір ПСП та граничний розмір зарплати, що дає право на неї, а й змінилася ставка ПДФО, до того ж скасували ЄСВ у частині утримань. Як правильно утримати ПДФО з перехідних виплат, ви дізнаєтеся з нашої статті.
  • «Перехідні» відпускні, лікарняні і декретні: сплата єдиного внеску та відображення у звітності Оплата за час відпусток, лікарняних може припадати, а декретних — завжди припадає на декілька суміжних місяців, але нараховується в одному місяці. Звідси виникає запитання: за якою ставкою необхідно нараховувати ЄCВ на такі «перехідні» виплати, якщо в поточному місяці і місяцях, за які вони виплачуються, відрізняються ставки ЄСВ?
  • Учитель із «заслуженим» і педагогічним званнями: розраховуємо йому зарплату Учителю школи, який має почесне звання «Заслужений працівник освіти України» та педагогічне звання «Старший вчитель», ставку заробітної плати встановлено за 12-м тарифним розрядом за ЄТС. Стаж педагогічної роботи — більше 20 років. Навчальне навантаження — 12 годин на тиждень. Як розрахувати заробітну плату такому вчителю?
  • Керівник училища з підвищення кваліфікації для медиків: що з тарифним розрядом Комунальний заклад «Криворізьке училище підвищення кваліфікації та перепідготовки молодших медичних і фармацевтичних спеціалістів» Дніпропетровської обласної ради» забезпечує післядипломну освіту молодших спеціалістів з медичною і фармацевтичною освітою. Заклад зареєстрований в Єдиному державному реєстрі як вищий навчальний заклад. Відповідно до ліцензії Міністерства освіти і науки України освітні послуги, пов’язані з одержанням вищої освіти на рівні кваліфікаційних вимог до підвищення кваліфікації фахівців, надаються в межах ліцензійного обсягу — 3000 слухачів на рік. Який тарифний розряд слід установити керівнику (директору) цього закладу та яким нормативним документом необхідно керуватися при його визначенні?
  • Позашкільний заклад змінив підпорядкування: чи аргумент для скасування надбавки його керівнику Контрактом керівника державного позашкільного навчального закладу передбачено встановлення йому 50-відсоткової надбавки за високі досягнення у праці. Нещодавно за рішенням місцевих органів влади навчальний заклад змінив підпорядкування (проте залишився державним). На цій підставі новий орган вищого рівня відмовляє керівнику у виплаті вказаної надбавки. Чи правомірні такі дії?
  • Працівники рентгенвідділення мають справу з хворими на туберкульоз: визначаємо розмір підвищення окладу У складі центральної міської лікарні є протитуберкульозний кабінет. Цей кабінет віднесено до структурних підрозділів лікарні, працівники яких надають допомогу хворим на заразну форму туберкульозу. Також у лікарні окремо є рентгенвідділення при протитуберкульозному кабінеті (до складу входять лікар-рентгенолог протитуберкульозного кабінету та рентгенолаборант) і лабораторія (до складу якої входить фельдшер-лаборант протитуберкульозного кабінету). У якому розмірі згаданим праців- никам (лікарю-рентгенологу, рентгенолаборанту, фельдшеру-лаборанту) має підвищуватися оклад у зв’язку із шкідливими і важкими умовами праці — як для працівників, що обслуговують хворих на заразну чи активну форму туберкульозу?
  • Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку в січні 2016 року (оклади за ЄТС)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі