24.11.2016

Чи може старший майстер тимчасово очолювати ПТНЗ

У професійно-технічному навчальному закладі директор перебуває на лікарняному. Чи можна на старшого майстра цього закладу тимчасово покласти виконання обов’язків директора та чи здійснюватиметься йому у такому випадку виплата різниці в посадових окладах?

Тимчасовим замісництвом є виконання службових обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника (у тому числі відсутність у зв’язку з хворобою, на період щорічної відпустки, відпустки у зв’язку з навчанням тощо), коли це викликано виробничою необхідністю (п. 1 роз’яснення Держкомпраці та Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового замісництва» від 29.12.65 р. № 30/39, далі — роз’яснення № 30/39). Зазначене роз’яснення діє на підставі постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII.

Призначення працівника виконувачем обов’язків за вакантною посадою не допускається. Зазначене можливо лише за посадою, призначення на яку провадиться вищим за рівнем органом управління (п. 2 роз’яснення № 30/39).

Тимчасове виконання обов’язків за посадою тимчасово відсутнього працівника покладається на іншого працівника відповідним наказом (розпорядженням).

У разі тимчасового замісництва працівнику, який заміщає, виплачується різниця між його фактичним посадовим окладом та посадовим окладом працівника, обов’язки якого він тимчасово виконує. Тимчасові замісники преміюються за умовами й у розмірах, установлених за посадою працівника, який ними заміщується. При цьому премія нараховується на посадовий оклад заступника (його оклад за основною посадою) та на різницю в окладах.

Важливо! Різниця між посадовими окладами не здійснюється у випадках, коли працівник є штатним заступником або помічником відсутнього працівника (за відсутності посади заступника).

Типовими штатними нормативами професійно-технічних навчальних закладів, затвердженими наказом МОН від 06.12.2010 р. № 1204, передбачено введення до штатних розписів професійно-технічних навчальних закладів посади заступника директора. Зокрема, при кількості учнів до 300 осіб передбачається 1,5 одиниці такої посади.

Висновок: За наявності у професійно-технічному навчальному закладі заступника директора тимчасове виконання обов’язків директора старшим майстром (на умовах тимчасового замісництва) не відповідає вимогам законодавства. У разі тимчасового виконання обов’язків директора (на час його тимчасової непрацездатності) заступником директора такому заступнику різницю в окладах не виплачують.