№22

Оплата праці, листопад, 2016/№ 22 Інші номери журналу ›
  • Щодо розрахунку середньої зарплати для оплати днів відрядження Лист від 08.11.2016 р. № 1537/13/84-16
  • Щодо виправлень у бланку листка непрацездатності Лист від 19.05.2016 р. № 5.1-31-768*
  • Перевіряємо заповнення лицьового боку лікарняного листа В аптеці. Чоловік подає рецепт у віконце. Аптекар довго-довго дивиться на рецепт. Потім повертає його догори ногами. Далі дивиться на просвіт. Після цього повертається спиною і розглядає його через плече. Нарешті тужливим голосом запитує: — Скажіть, будь ласка, а що у Вас болить? Нічого не нагадує? Схожа картинка спостерігається, коли цей самий чоловік приносить на роботу не рецепт, а лікарняний лист, заповнений тим самим лікарем. Тільки на місці провізора тепер опиняються комісія з соціального страхування, бухгалтерія та відділ кадрів. А потім і контролери з ФСС з ТВП.
  • Бувають збіги: Лікарняний і К° Хвороба здолати може кожного. І відповідного моменту вона не чекає. Ось і працівник може «ощасливити» роботодавця своїм лікарняним листом у найнезручніший момент: у відпустці, у відрядженні, на роботі… У результаті з’являються так звані «дні-накладки», які мають свої особливості в оплаті. У межах сьогоднішньої статті розглянемо найпоширеніші випадки виникнення «днів-накладок», пов’язаних з хворобою самих працівників, а також їх дітей.
  • Премії за півроку і за 9 місяців: як урахувати в розрахунку середньої зарплати Працівник їде у відрядження з 21 по 22 листопада 2016 року (на 2 робочі дні). У розрахунковому періоді (вересень — жовтень 2016 року) згідно з Положенням про преміювання йому були нараховані: у вересні 2016 року — премія за результатами роботи за півроку в сумі 1500 грн., у жовтні 2016 року — премія за результатами роботи за 9 місяців у сумі 2000 грн. Як правильно включити до розрахунку середньої зарплати премії за півроку і за 9 місяців, якщо у вересні та жовтні 2016 року працівник відпрацював 40 днів із 42 за графіком роботи?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у листопаді 2016 року Якщо роботодавець своєчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати та виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • У розрахунковому періоді на відпустку «за свій рахунок» припадають святкові дні: ураховуємо при розрахунку відпускних Працівник установи йде у щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарні дні з 21 листопада 2016 року. У розрахунковому періоді (листопад 2015 року — жовтень 2016 року) він перебував у відпустці без збереження заробітної плати, наданій на підставі ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, тривалістю 14 календарних днів з 28 квітня по 11 травня 2016 року. Як розрахувати середню зарплату для оплати періоду щорічної відпустки, якщо на період перебування працівника у відпустці «за свій рахунок» припало 3 святкові дні — 1, 2 і 9 травня?
  • У розрахунковому періоді працівника перевели на іншу посаду: як розрахувати відпускні Співробітниця територіального центру соцобслуговування йде у щорічну основну відпустку з 7 листопада 2016 року на 14 календарних днів. Розрахунковий період для визначення суми відпускних — листопад 2015 року — жовтень 2016 року. До 1 березня 2016 року така працівниця працювала на посаді соціального працівника (6-й тарифний розряд). З 1 березня 2016 року її перевели на посаду завідувача відділу (14-й тарифний розряд). Протягом розрахункового періоду (листопад 2015 року — жовтень 2016 року) посадові оклади підвищувалися двічі: у грудні 2015 року і у травні 2016 року. Як розрахувати такій працівниці відпускні, якщо в розрахунковому періоді її перевели на посаду з вищим тарифним розрядом?
  • Премії для працівників, які обслуговують держоргани: чи є обмеження У держоргані утворилася економія грошових коштів, передбачених на оплату праці. Хочемо виплатити премію, зокрема працівникам, які виконують функції з обслуговування держорганів. Чи існують якісь обмеження у розмірі премії таким працівникам?
  • Виплати за додаткове навантаження держслужбовцям: кому та за що У держоргані один із держслужбовців — керівник відділу перебуває на лікарняному, а посада керівника (держслужбовця) ще одного відділу — вакантна. У зв’язку з цим обов’язки таких керівників виконують їх заступники. Чи можна в такому разі заступникам керівників здійснювати виплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця і за виконання обов’язків за вакантною посадою держслужби? Чи встановлюється виплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього держслужбовця керівнику відділу, який виконує обов’язки керівника іншого відділу у складі одного департаменту?
  • Звіт з ЄСВ: якщо забули або промахнулися У Звіті з ЄСВ за вересень 2016 року підприємство в таблиці 5 не зазначило відомості про дату початку трудових відносин з працівником, а в таблиці 6 відобразило зарплату, нараховану такому працівнику, з кодом категорії застрахованої особи «26» у графі 9. Як виправити такі помилки?
  • Як відобразити у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ результати проведеного остаточного розрахунку з працівником, що звільняється Яким чином у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відображаються результати проведеного остаточного розрахунку з найманим працівником, який припиняє трудові відносини, якщо з метою уникнення від’ємного значення розрахунків (недоплати з податку) працівник вносить до каси підприємства суму надміру виплаченого оподатковуваного доходу?
  • Вища кваліфікаційна категорія з основного предмета: чи поширюється вона на предмети інваріантної складової Учитель географії має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії». Він також викладає предмети «Природознавство» і «Основи здоров’я», які віднесені до інваріантної складової змісту загальної середньої освіти. З цих предметів учитель пройшов курси підвищення кваліфікації. Чи поширюється присвоєна учителю географії вища кваліфікаційна категорія на педнавантаження з предметів «Природознавство» і «Основи здоров’я»?
  • Класний керівник групи у ПТНЗ: чи може ним бути керівник гуртка Чи допустимо класним керівником групи у професійно-технічному навчальному закладі призначити керівника гуртка?
  • Чи може старший майстер тимчасово очолювати ПТНЗ У професійно-технічному навчальному закладі директор перебуває на лікарняному. Чи можна на старшого майстра цього закладу тимчасово покласти виконання обов’язків директора та чи здійснюватиметься йому у такому випадку виплата різниці в посадових окладах?
  • Учитель має педнавантаження у двох школах: як оплачувати години викладання Учитель має основне місце роботи у школі, а в ліцеї викладає як сумісник. При цьому в ліцеї він має більше годин педагогічного навантаження, ніж у школі. Інший вчитель має педагогічне навантаження 10 годин в одній школі (основне місце роботи) та ще стільки ж годин викладає в іншій школі. Як обчислити зарплату для таких працівників за педагогічне навантаження в ліцеї/школі, якщо таке місце роботи для них не є основним: погодинно або за тарифікацією?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі