24.11.2016

Учитель має педнавантаження у двох школах: як оплачувати години викладання

Учитель має основне місце роботи у школі, а в ліцеї викладає як сумісник. При цьому в ліцеї він має більше годин педагогічного навантаження, ніж у школі. Інший вчитель має педагогічне навантаження 10 годин в одній школі (основне місце роботи) та ще стільки ж годин викладає в іншій школі. Як обчислити зарплату для таких працівників за педагогічне навантаження в ліцеї/школі, якщо таке місце роботи для них не є основним: погодинно або за тарифікацією?

Оплата праці педагогічних працівників провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Згідно з п. 68 цієї Інструкції місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

При цьому п. 73 Інструкції № 102 установлено: погодинна оплата праці педагогічних працівників допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх по хворобі або з інших причин вчителів, яке тривало не більше двох місяців, а також при оплаті праці працівників підприємств, організацій та установ, які залучаються до педагогічної роботи. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102.

Висновок: Оплата праці вчителя, який працює у двох загальноосвітніх навчальних закладах, здійснюється за тарифікацією у кожному закладі.