13.10.2016

Доплати за завідування кабінетом інформатики і за обслуговування комп’ютерної техніки: поєднанню — «Так!»

У загальноосвітньому навчальному закладі учителю інформатики установлено доплату за завідування кабінетом інформатики. Чи можна йому виплачувати ще й доплату за обслуговування комп’ютерної техніки, якщо він, дійсно, проводить такі роботи?

Про доплати, вказані у запитанні, йдеться у п. 41 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, відповідно до абз. 1 п. 41 Інструкції № 102 учителям та іншим працівникам загальноосвітніх навчальних закладів за завідування навчальними кабінетами провадиться додаткова оплата в розмірі 10 — 13 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплат установлюється керівником навчального закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

Тоді як у абз. 2 п. 41 Інструкції № 102 вказано: у школах, школах-інтернатах, в яких створені кабінети обчислювальної техніки, вчителям та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування цієї техніки, провадиться доплата в розмірі 5 — 10 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Конкретний розмір доплати встановлюється керівником закладу за погодженням з профспілковим комітетом.

У спільному листі МОН від 05.02.2009 р. № 1/9-82 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 06.02.2009 р. № 02-8/56 наведені роз’яснення щодо застосування п. 41 Інструкції № 102 при встановленні доплат вчителям, викладачам, іншим працівникам, на яких покладено обслуговування обчислювальної техніки та завідування навчальними кабінетами, у яких здійснюється викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки».

Зауважимо, що згідно з наведеними роз’ясненнями доплата за обслуговування обчислювальної техніки здійснюється в повному обсязі з 1 січня 2008 року.

Як випливає з Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженого наказом МОН від 20.05.2004 р. № 407 (далі — Положення № 407), організація навчально-виховного процесу та оснащення навчального середовища для викладання шкільного курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» здійснюється в кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання.

Завідувач кабінету призначається наказом директора навчального закладу з числа вчителів, які мають відповідну освіту і проводять заняття у кабінетах інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій (п. 6.6 Положення № 407). Обов’язки завідувача кабінету визначені в Положенні № 407 та Правилах безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджених наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 16.03.2004 р. № 81.

Попри невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» у низці нормативно-правових актів, у вищезгаданому листі МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України роз’яснюють: за обслуговування електронно-обчислювальної техніки та завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій, в яких оснащене навчальне середовище для викладання зазначеного шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес, повинна здійснюватися додаткова оплата відповідно до п. 41 Інструкції № 102.

Введення до штатного розпису загальноосвітнього навчального закладу посади інженера-електроніка не позбавляє права вчителів, на яких покладено обов’язки обслуговування електронно-обчислювальної техніки, на отримання відповідної доплати, оскільки п. 41 Інструкції № 102 таких обмежень не містить.

Висновок: Учителю інформатики загальноосвітнього навчального закладу мають встановлюватися одночасно доплати за завідування кабінетом інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій і за обслуговування електронно-обчислювальної техніки відповідно до абз. 1 і 2 п. 41 Інструкції № 102.