22.09.2016

Звіт з ЄСВ: працівниця звільнилася у відпустці до 3 років

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, звільняється за власним бажанням. При проведенні остаточного розрахунку їй нараховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Чи потрібно на таку працівницю в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 формувати два рядки: один — із закінченням відпустки для догляду за дитиною днем звільнення, другий — з датою та підставою припинення трудових відносин?
Як відобразити суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки в таблиці 6 Звіту за формою № Д4? Чи потрібно щодо такої працівниці проставляти у графі 10 таблиці 6 код «10», а у графі 15 кількість календарних днів перебування у трудових відносинах, якщо вона була звільнена у відпустці для догляду за дитиною (не ставши до роботи)?

Дійсно, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, працівниця має право розірвати трудовий договір за власним бажанням ( ст. 38 КЗпП). Для цього їй зовсім не обов’язково переривати таку відпустку та виходити на роботу.

При проведенні остаточного розрахунку роботодавець розрахує належні їй «трудові» виплати і нарахує на них ЄСВ. Залишиться тільки відобразити такі події у Звіті з ЄСВ.

У таблиці 5 на працівницю формуйте один рядок, проставляючи, зокрема:

— у графі 7 — код категорії «1» — якщо для працівниці це місце роботи основне, або «2» — якщо звільнена працівниця — сумісник;

— у графі 11 — дату звільнення;

— у графі 13 — підставу звільнення (норму КЗпП).

Створювати на працівницю ще один рядок у таблиці 5 з кодом категорії «6» (особи, яким надано відпустку для догляду за дитиною до 3 років) у графі 7 і датою припинення такої відпустки у зв’язку зі звільненням у графі 11 — не потрібно.

У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на працівницю формуємо рядок, у якому зазначаємо, серед іншого:

— у графі 9 — код категорії застрахованої особи (див. додаток 2 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, у загальному випадку «1» — оплата праці найманих працівників на загальних підставах);

— у графі 15 — кількість календарних днів у трудових відносинах у звітному місяці по дату звільнення включно;

— у графах 17 і 18 загальну суму компенсації за невикористані дні щорічної відпустки відповідно і таку, що увійшла до бази нарахування ЄСВ;

— у графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на суму компенсації, зазначеної у графі 18.

Важливо! Графу 10 за рядком із сумою компенсації за невикористану відпустку заповнювати не потрібно! Адже в цьому випадку роботодавець нараховує не відпускні за дні відпустки, а компенсацію таких днів.

Припустимо, що працівниця, про яку йшлося в запитанні, була звільнена 9 вересня 2016 року. При проведенні остаточного розрахунку їй було нараховано компенсацію за невикористану відпустку в сумі 1348,10 грн. (ЄСВ — 296,58 грн.).

Тоді роботодавець заповнить таблиці 5 і 6 Звіту за формою № Д4 з даними на цю працівницю таким чином (див. рис. 1 і 2).

Рис. 1. Фрагмент заповнення таблиці 5 Звіту за формою № Д4 за вересень 2016 року

Рис. 2. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за вересень 2016 року