09.03.2017

Працівниця служить за контрактом: чи зберігати місце роботи та середню зарплату на час декрету

В установі працює жінка, яка наразі проходить військову службу за контрактом. У зв’язку з цим за місцем роботи ця працівниця звільнена від виконання посадових обов’язків, але за нею зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток. Перебуваючи на військовій службі, вона завагітніла, у зв’язку з чим пішла в декретну відпустку, що оплачується їй за місцем служби в її військовій частині. Чи зобов’язана установа продовжувати зберігати середній заробіток згідно зі ст. 119 КЗпП?

Спочатку про гарантії, закріплені за місцем роботи за працівниками, які проходять військову службу за контрактом. У ч. 3 ст. 119 КЗпП (у редакції, що діє з 07.01.2017 р.) зазначено: «За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації <…>, у яких вони працювали на час призову». Зауважимо, що аналогічний припис щодо працівників, які проходять військову службу за контрактом, передбачала й попередня редакція норми ч. 3 ст. 119 КЗпП.

Виходить: на час проходження працівником військової служби за контрактом, укладеним під час дії особливого періоду, роботодавець зобов’язаний зберігати місце роботи / посаду і середній заробіток до закінчення особливого періоду або до фактичного звільнення з військової служби (у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту).

Зауважимо, що Міноборони в листах від 18.10.2016 р. № 322/2/6917 і від 20.10.2016 р. № 316/1/906 зазначало: «закінчення заходів мобілізації не припинило особливий період, який діє в Україні з 17 березня 2014 року», «наразі існує кризова ситуація, що загрожує національній безпеці України». Згідно з цими листами наразі діє особливий період. Отже, роботодавець зобов’язаний забезпечити реалізацію гарантій ч. 3 ст. 119 КЗпП, зокрема, щодо працівників, які проходять військову службу за контрактами.

Тепер переходимо до ситуації, наведеної в запитанні.

Увага! За працівницею, яка під час проходження військової служби за контрактом (укладено в особливий період) завагітніла і народила, роботодавець повинен зберігати місце роботи / посаду і середній заробіток до закінчення особливого періоду або до фактичного звільнення з військової служби (у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту).

Тобто за місцем роботи за такою працівницею зберігаються всі гарантії, передбачені ч. 3 ст. 119 КЗпП. При цьому в роботодавця на підставі відповідного наказу працівниця вважається такою, що увільнена від виконання своїх посадових обов’язків у зв’язку з проходженням військової служби за контрактом (до закінчення особливого періоду або до фактичного звільнення з військової служби (у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту)).

Уже після фактичного звільнення такої працівниці з військової служби (у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії контракту або закінченням особливого періоду) постане питання про подальше її відповідне оформлення за місцем роботи: оформлення соціальної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років або відпустки без збереження зарплати до досягнення дитиною 6 років (на підставі медичного висновку), або працівниця повернеться до виконання своїх посадових обов’язків.