09.08.2018

Новини та події

Новий ЄСВ-звіт: ще раз про те, коли вперше…

Липнева новина про нову звітність з ЄСВ розлетілася вмить, а заразом «нахапалася» чуток, що і здавати її потрібно вже за липень (тобто — до 20 серпня). Але, ні!

Ще раз повторюємо. Мінфін наказом від 15.05.2018 р. № 511 (далі — наказ № 511) виклав у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435). Опублікований наказ № 511 6 липня 2018 року. І так, він набуває чинності з 1 серпня 2018 року. А подаватися нова форма звітності буде починаючи з 1 вересня 2018 року, тобто за звітний період починаючи із серпня 2018 року.

Таким чином, звітність з ЄСВ за липень (граничний строк подання 20.08.2018 р.) 2018 року подаємо за старою формою.

Саме про такі строки «введення в життя» нового ЄСВ-звіту і «розставання» із старою формою звітністю нас повідомляє ДФСУ на своєму офіційному веб-порталі (http:sfs.gov.ua, «Головна>Медіа-центр>Новини», новина від 18.07.2018 р.). До речі, там же (на сайті) можна ознайомиться з наказом № 511, оновленим Порядком № 435, і з усіма додатками до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування («Законодавство>ЄСВ>Накази», шукайте наказ № 511).

Новий протокол комісії із соціального страхування: чи такий він новий?

Отже, зустрічаємо нове Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою Правління ФССУ від 19.07.2018 р. № 13.

Як і слід було очікувати, функції комісії (уповноважених) із соціального страхування «урізані» за рахунок видалення вже давно не потрібних обов’язків. Виділення путівок до санаторіїв, дитячих оздоровчих установ, виділення новорічних подарунків — усе це в минулому, у новому Положенні їх вже немає. Як мовиться: замели всі сліди.

Оновлена і форма Протоколу комісії (уповноваженого) із соцстрахування на підприємстві. З нею була здійснено таке ж чищення. Форма залишилася колишньою, втративши лише таблицю про путівки. У вас «запрацювати» вона повинна була з 27 липня 2018 року (дата публікації на сайті ФСС: http://www.fssu.gov.ua). От і все нововведення.

І ще (!) «перестворювати» комісію у зв’язку з прийняттям нового Положення не треба. Вона залишається працювати в колишньому складі без додаткового затвердження.

Доплата за «нічні» години роботи у святкові дні нараховується на одинарну ставку

Мінсоцполітики в листі від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28 роз’яснило, як оплачувати працю працівників за години роботи вночі у святковий день.

Робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі залежно від умов оплати праці в порядку, визначеному ст. 107 КЗпП.

Оплата за роботу в нічний час врегульована ст. 108 КЗпП і її розмір встановлюється генеральним, галузевим (регіональним) угодами та колективним договором, але не може бути нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Але як оплачувати працю працівника, якщо у святковий день йому довелося працювати в нічний час — виходячи з одинарної або подвійної тарифної ставки?

Працеоплатне відомство вважає, що працівникові повинні нарахувати «нічну» доплату без задвоєння, на загальних підставах. І це цілком логічно, адже оплатні гарантії по роботі у нічний час та по роботі у святкові дні регулюються різними статтями КЗпП.

Тому при розрахунку доплати за роботу в нічний час у святковий день одинарну (не подвійну (!)) годинну тарифну ставку множимо на 20 % і на кількість годин роботи в нічний час.

Окремо оплачуємо роботу у святковий день згідно зі ст. 107 КЗпП в подвійному розмірі годинної тарифної ставки. Оплаті будуть підлягати всі години роботи в такий святковий день, у тому числі й години, що припали на нічний час.