09.08.2018

Аліменти з матеріальної допомоги: стягувати або ні?

Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки? Чи утримуються аліменти з нецільової благодійної допомоги?

Для того щоб надати відповіді на ці запитання, звернемося до спеціального документа — Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146 (далі — Перелік № 146).

У ньому в п. 1 перераховані виплати, з яких аліменти утримуються, а в п. 12 — виплати, з яких аліменти не утримуються. У п.п. 1 п. 12 Переліку № 146 визначено: із сум неоподатковуваного розміру матеріальної допомоги аліменти НЕ утримуються. Звідси, як мовиться, і танцюватимемо.

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана усім або більшості працівників, у тому числі на оздоровлення до відпустки, є однією із складових заробітної плати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати (п.п. 2.3.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5).

А це означає, що її сума обкладається ПДФО, оскільки зарплата для цілей обкладення доходів ПДФО — це основна й додаткова зарплата, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платникові податку у зв’язку із відносинами трудового найму (п.п. 14.1.48 Податкового кодексу України, далі — ПКУ).

Такий факт вказує на те, що матеріальна допомога на оздоровлення до відпустки не може бути виключена із складу доходів, з яких стягаються аліменти, оскільки в п.п. 1 п. 12 Переліку №146 передбачена тільки неоподатковувана сума «матеріалки». Це «відносить» її до інших видів заробітку, позначених у п.п. 19 п. 1 Переліку № 146. А це означає

Висновок: із суми матеріальної допомоги на оздоровлення до відпустки аліменти утримуються як з інших видів заробітку.

Переходимо до наступної «матеріалки» — нецільової благодійної допомоги. Чи утримуються аліментами з такої допомоги?

Здавалося б, через те, що в п.п. 1 п. 12 Переліку №146 (його ми вже згадували вище) чорним по білому написано: утримання аліментів не здійснюється із сум неоподатковуваної матеріальної допомоги — питання стягнення, правильніше НЕстягнення за ідеєю має бути знято автоматично. Відповідь, як мовиться, лежить на поверхні. Але… Не поспішаємо з висновками. Є нюанси.

Згадуємо, коли йдеться про нецільову благодійну допомогу, то тут вступає в гру п.п. 170.7.3 ПКУ. Тобто розмір «неоподатковуваності» строго обмежений!

«не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, такої, що надається резидентами <…> на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує суму граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 п.п. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року».

Сума такого граничного розміру доходу дорівнює розміру місячного прожитмінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 і округленого до найближчих 10 гривень.

У 2018 році ця сума складає 2240 грн. (1600ПМПО-2018 х 1,4).

Відповідно, розмір неоподатковуваної нецільової благодійної матеріальної допомоги теж дорівнює 2240 грн. З такої суми не утримуються ПДФО, ВЗ і, як ми з’ясували, аліменти. Здогадуєтеся, що робити з різницею? Сума перевищення цього розміру (2240 грн.) у загальному порядку обкладається ПДФО (за ставкою 18 %), тобто з неї слід утримати й аліменти (після утримання ПДФО і ВЗ).

Висновок: із суми нецільової неоподатковуваної матеріальної допомоги у розмірі 2240 грн. аліменти не утримуються, із суми перевищення цього розміру аліменти стягаються в загальному порядку.