09.08.2018

В асистента вишу є міжнародний сертифікат: який оклад та надбавки йому встановити

Чи встановлюється кваліфікаційна категорія та надбавка до посадового окладу асистенту університету, який пройшов міжнародну сертифікацію?

Відповідно до Переліку посад педагогічних і науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, посаду асистента кафедри віднесено до науково-педагогічних працівників.

Встановлення тарифних розрядів залежно від кваліфікаційної категорії за результатами атестації передбачено для викладачів вищих навчальних закладів І — ІІ рівнів акредитації.

Згідно з додатком 2 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 посадовий оклад асистента вищого навчального закладу ІІІ — ІV рівнів акредитації встановлюється на рівні 16 тарифного розряду без вимог до кваліфікаційної категорії.

Зазначеним наказом не передбачено встановлення цільових доплат і надбавок за наявність сертифіката міжнародного визнання з вивчення курсу англійської мови, зокрема сертифіката CELTA.

Статтею 57 Закону України «Про вищу освіту» також не передбачено встановлення доплат і надбавок за результатами підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних працівників, проходження яких має здійснюватися не рідше одного разу на п’ять років.

Водночас п.п. 2 «а» п. 4 наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 надано право керівникам установлювати працівникам навчальних закладів надбавки у розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати, тарифної ставки) за високі досягнення у праці.