22.02.2018

Визначаємо зарплату головного лікаря амбулаторії ЗПСМ

Головний лікар амбулаторії загальної практики — сімейної медицини у цьому ж закладі ще обіймає посаду лікаря загальної практики — сімейної медицини. За посадою лікаря загальної практики — сімейної медицини йому нещодавно присвоєно першу кваліфікаційну категорію. Як правильно визначити посадовий оклад за посадою головного лікаря амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, якщо такому працівнику за посадою лікаря загальної практики — сімейної медицини присвоєно першу кваліфікаційну категорію?

Розглянемо, на які виплати має право головний лікар амбулаторії загальної практики — сімейної медицини.

Оплата праці працівників закладів охорони здоров’я регулюється Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Розмір посадового окладу головного лікаря амбулаторії, у тому числі амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, визначається відповідно до п.п. 1 таблиці п.п. 2.2.1 Умов № 308/519 за 14-м тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки (далі — ЄТС). Станом на 1 січня 2018 року розмір посадового окладу за 14-м тарифним розрядом ЄТС становить 4264 грн.

За наявності першої кваліфікаційної категорії зазначений розмір посадового окладу головного лікаря підвищується на 31,9 % тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду ЄТС (п.п. 1 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519).

Ураховуючи, що з 1 січня 2018 року посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1-го тарифного розряду ЄТС установлена в розмірі 1762 грн., підвищення окладу головного лікаря становить 562,08 грн. (1762 грн. х 31,9 : 100).

При цьому головним лікарям амбулаторій підвищення посадових окладів за наявність кваліфікаційної категорії провадиться за будь-якою лікарською спеціальністю (п.п. 2 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519).

Таким чином, посадовий оклад головного лікаря амбулаторії загальної практики — сімейної медицини (з урахуванням округлення) становитиме 4826 грн. (4264 грн. + 562,08 грн. = 4826,08 грн. ≈ 4826 грн.).

Також лікарі амбулаторій мають право на надбавку за тривалість безперервної роботи, порядок і умови виплати якої визначено у п. 4.1 Умов № 308/519. Згідно з п.п. 4.1.1 цих Умов лікарі амбулаторій незалежно від найменування посади мають право на таку надбавку залежно від стажу роботи на цих посадах, зокрема: при стажі роботи від 3 до 5 років безперервної роботи — 10 %, від 5 до 7 років — 20 %, від 7 до 9 років — 30 %, понад 9 років — 40 % посадового окладу.

Надбавка за тривалість безперервної роботи нараховується кожного місяця як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом (п.п. 13 п.п. 4.1.1 Умов № 308/519).

Отже, якщо головний лікар працює в амбулаторії за сумісництвом на посаді лікаря загальної практики — сімейної медицини, він має право на надбавку за тривалість безперервної роботи як за основною посадою, так і за сумісництвом у розмірі, що відповідає його стажу роботи на цих посадах.

Слід зазначити, що головний лікар амбулаторії має право працювати за сумісництвом. Питання роботи за сумісництвом регулюється ст. 1021 КЗпП, постановою КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43).

Робота за сумісництвом передбачає виконання, крім своєї основної роботи, іншої роботи за межами робочого часу за основною посадою. При цьому керівники державних закладів, установ та організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом, за винятком тих, хто займається медичною, викладацькою, науковою та творчою діяльністю (п. 4 Положення № 43). Як бачимо, забороняється працювати за сумісництвом працівникам, які працюють на перелічених керівних посадах, за винятком, зокрема, медичної діяльності.

При цьому слід пам’ятати, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245). Робота за сумісництвом виконується у вільний від основної роботи час за графіком, складеним з урахуванням вимог зазначеної постанови.

Також нагадуємо, що усі медичні працівники мають право на надбавку за вислугу років згідно з Порядком виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженим постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418.

Дія цього Порядку поширюється на медичних та фармацевтичних працівників, що працюють у будь-яких державних та комунальних установах, закладах, організаціях незалежно від підпорядкування та умови оплати праці яких визначаються відповідно до умов оплати праці працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я. Надбавка за вислугу років установлюється у розмірах залежно від стажу роботи: понад 3 роки роботи дає право на 10 %, понад 10 років — 20 % та понад 20 років — 30 % посадового окладу.

Зазначена надбавка виплачується працівникам як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Надбавка за вислугу років у державному або комунальному закладі охорони здоров’я обчислюється виходячи з посадового окладу (з підвищеннями) працівника без урахування інших надбавок і доплат.