№4

Оплата праці, лютий, 2018/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Розрахунковий період для відпускних і лікарняних: визначаємо правильно Здавалося б, що може бути простіше. Визначаємо розрахунковий період. Та ба! Для його правильного визначення в першу чергу треба знати, для розрахунку яких виплат ми його визначаємо. Причина — у різній нормативній базі розрахунку «середньої» для певних виплат і різних правилах визначення розрахункового періоду в окремих ситуаціях. Як в усьому цьому не заплутатися — читайте наш матеріал!
  • Розраховуємо індексацію-різницю працівникові з неповною зайнятістю Працівник займає в установі 0,5 ставки прибиральника службових приміщень (1-й тарифний розряд). У січні 2018 року він відпрацював 21 робочий день, передбачений його графіком роботи з урахуванням зайнятості, і йому були нараховані такі виплати: оклад — 881,00 грн. і доплата за використання в роботі деззасобів — 88,10 грн. (10 % від окладу). «Базовим» місяцем був січень 2017 року, сума індексації в грудні 2017 року на 0,5 ставки складала 89,86 грн. (179,72 грн. х 0,5 ставки). Як визначити в січні 2018 року суму індексації-різниці для такого працівника?
  • Службовець ОМС став посадовою особою: як коригувати відпускні Службовця (посадовий оклад 1895 грн.), який працює в органі місцевого самоврядування, 18 січня 2018 року за результатами конкурсу перевели на посаду спеціаліста (посадовий оклад 2500 грн.). З 19 лютого він іде в щорічну відпустку. Чи коригувати заробітну плату за посадою службовця органу місцевого самоврядування на коефіцієнт підвищення окладу при розрахунку відпускних?
  • «Дорослі» правила для «дитячих» лікарняних «Ничтожным все становится на свете, Когда болеют наши маленькие дети… …В тот самый миг… мы все осознаем! …Чем дышим… для чего живем!» На превеликий жаль, проблеми зі здоров’ям можуть торкнутися будь-кого з нас, зачіпаючи не лише працівників, але й їх діток. У нашу редакцію останнім часом надходить безліч запитань, присвячених саме лікарняним для догляду за хворою дитиною (дітьми). І треба сказати: розмаїття життєвих ситуацій зашкалює. Тому ми вирішили пролити світло на чорні діри сумнівів у рішенні більшості питань, присвячених цій темі. І розпочнемо, як завжди, з «законодавчих» основ. Куди ж без них?!
  • «Дитячий» лікарняний — «доросле» рішення: приклади Продовжуємо тему «Лікарняний для догляду за дитиною». Основні правила ми повторили. Треба «закріпити».
  • Два лікарняних поспіль: 2 + 10 перетворюються на 5 + 7 Працівник приніс два лікарняні листи за періоди: перший — з 15 по 16.01.2018 р. (2 к. дн.); другий — з 17 по 26.01.2018 р. (10 к. дн.). Другий листок є продовженням першого. Як оплачувати перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця і з якого дня здійснювати оплату допомоги за рахунок коштів ФСС?
  • ЄСВ: якщо працівникові встановили/«зняли» інвалідність Працівникові підприємства встановили/«зняли» інвалідність. Яку ставку ЄСВ застосовувати до його зарплати в місяці зміни статусу «звичайний працівник — працівник з інвалідністю»? Чи треба за працівником з інвалідністю виконувати вимогу про сплату ЄСВ у сумі не нижче мінімального страхового внеску? Як відобразити доходи такого працівника у Звіті з ЄСВ? Відповіді на ці запитання ви знайдете в статті.
  • Педробота до 240 годин на рік: враховувати календарний або навчальний рік У вищому навчальному закладі (академії, IV рівень акредитації) деякі викладачі виконують педагогічну роботу з погодинною оплатою праці. У п. 3 додатку до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, вказано: не є сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік. У цьому приписі йдеться про календарний або навчальний рік? Тобто підрахунок 240 годин педагогічної роботи з погодинної оплатою праці слід здійснити за календарний або навчальний рік?
  • Надбавка за «престижність педагогічної праці»: вивчаємо нові розміри Постановою КМУ від 11.01.2018 р. № 23 збільшено розміри надбавок педагогічним працівникам за «престижність праці». У якому розмірі ця надбавка належить педагогічним працівникам після збільшення її розміру?
  • Визначаємо зарплату головного лікаря амбулаторії ЗПСМ Головний лікар амбулаторії загальної практики — сімейної медицини у цьому ж закладі ще обіймає посаду лікаря загальної практики — сімейної медицини. За посадою лікаря загальної практики — сімейної медицини йому нещодавно присвоєно першу кваліфікаційну категорію. Як правильно визначити посадовий оклад за посадою головного лікаря амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, якщо такому працівнику за посадою лікаря загальної практики — сімейної медицини присвоєно першу кваліфікаційну категорію?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у лютому 2018 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію. Така компенсація належна в разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі