12.07.2018

Матдопомога у розмірі МЗП. Чи можливо?

Чи можна надати працівникові матеріальну допомогу в розмірі мінімальної заробітної плати?

Питання надання матеріальної допомоги працівникам закладів освіти регулюються низкою нормативно-правових актів, серед яких постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298), наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), а також такі нормативні акти соціального партнерства, як Галузева угода між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки (далі — Галузева угода), колективні договори.

Підпунктом «б» п. 4 постанови № 1298 та п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Підпунктом 8.3.2 Галузевої угоди Сторони угоди рекомендують керівникам закладів освіти забезпечити надання всім категоріям працівників матеріальної допомоги, зокрема на оздоровлення, в сумі до одного посадового окладу на рік (матеріальна допомога на поховання зазначеним вище розміром не обмежується), виплату премій відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, відповідно до постанови № 1298.

Пунктом 1.5 Галузевої угоди передбачено, що гарантії, передбачені Угодою, є мінімальними. Соціально-економічні пільги та компенсації, які передбачені колективними договорами, не можуть бути нижчими від рівнів, встановлених законодавством, Генеральною та цією угодами. Колективними договорами та угодами для працівників та осіб, які навчаються, можуть встановлюватися додаткові порівняно з цією Угодою трудові та соціальні гарантії в межах передбачених кошторисами видатків.

У спільному листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 24.05.2011 р. № 1/9-380 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 23.05.2011 р. № 02-5/423 Сторони Галузевої угоди роз’яснюють, що згідно зі ст. 13 Кодексу законів про працю України зміст колективного договору визначається Сторонами. У колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання Сторін, зокрема, щодо регулювання соціально-економічних відносин, до яких належить встановлення гарантій, компенсацій, пільг тощо.

Виходячи з норм ст. 1 та 3 Закону України «Про колективні договори і угоди» колективний договір укладається між власником та профспілковим органом з метою регулювання соціально-економічних відносин, а також для узгодження інтересів сторін як на основі чинного законодавства, так і прийнятих ними зобов’язань.

Статтею 7 зазначеного Закону визначено, що колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги. Наголошено також, що нормами чинного законодавства не встановлено коло соціально-побутових пільг, які можуть надаватися суб’єктам колективного договірного врегулювання через зобов’язання колективного договору.

Тому незважаючи на те, що розмір посадового окладу працівника складає 1600 гривень, а заробітна плата з урахуванням доплати до мінімальної — 3723 гривні на місяць, працівникові може надаватися на умовах колективного договору матеріальна допомога у розмірі, що перевищує посадовий оклад.