14.06.2018

У декретному листі збіглися 126-й день декретної відпустки і дата графи «Стати до роботи»: що робити?

Працівниця надала лікарняний лист по вагітності та пологах, згідно з яким відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами розпочалася з 14.05.2018 р. У графі «Звільнення від роботи» одним рядком записали, з якої дати працівниця звільнена від роботи (з 14.05.2018 р.) із зазначенням, до якого числа включно триватиме така відпустка, — сто двадцять шість днів. У графі «Стати до роботи» так само значиться 126-й день декретної відпустки — шістнадцяте вересня 2018 року.
Чи можна приймати для оплати такий лікарняний? Чи потрібно змінити дату закінчення відпустки (126-й день — шістнадцяте вересня 2018 року) в графі «Стати до роботи» і написати нову, тобто 127-й день, а саме сімнадцяте вересня 2018 року. Жіноча консультація відмовляє в такому виправленні, стверджуючи, що лікарняний оформлений правильно!

Запитання досить цікаве. І дуже поширене у «декретній» практиці. Лікарняний лист по вагітності та пологах і справді нерідко закривають 126-м днем відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Цей же день (дату) ставлять в графу «Стати до роботи». Зрозуміло, що здорова логіка підказує — це помилка, напевно такий лікарняний лист оформлений неправильно. Адже жінка не може в один і той же день бути і в «декреті», і виходити на роботу. Плюс до усього — 126-й день декретної відпустки має бути «оплачений» коштами ФСС. Про яку роботу цього ж дня може йтися?

Ну і це ще не все. Реальність така: існує другий варіант виписки «декретного» лікарняного. І він теж активно використовується нашими лікарями: лікарняний закривають 126-м днем, а до графи «Стати до роботи» ставлять 127-й день. Звісно, з точки зору здорового глузду — цей варіант здається правильним. Але, є — але… Давайте розбиратися, що до чого.

Скажімо так: керуватися логікою, якщо мова заходить про «рідну» нормативку, не завжди є можливим. Занадто часто вона підводить бухгалтерів. Тому давайте відкриємо нормативні документи і подивимося, що вони нам говорять із цього приводу.

1. На підставі медичного висновку жінкам надається допомога по вагітності та пологах на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами тривалістю 126 днів (140 — у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів) (ст. 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV).

2. Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається за місцем нагляду за вагітною з 30 тижня вагітності одночасно на 126 календарних днів (п.п. 6.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455).

3. При виписці листка непрацездатності по вагітності та пологах у його графах:

«Діагноз первинний» позначається строк вагітності на момент звернення;

«Діагноз заключний» — орієнтовний строк пологів;

«Причина непрацездатності:» — «8» — «вагітність та пологи»;

«Режим:» — «амбулаторний і стаціонарний»;

«Звільнення від роботи» — одним рядком записується сумарна тривалість відпустки (126 днів) з відміткою дати відкриття лікарняного листа;

«Стати до роботи» — дата закінчення відпустки.

Це зазначено в п. 9 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП і ФНВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

У принципі, виходить так, що варіант виписки лікарняного декретного листа, зазначений у запитанні, — правильний. Тобто дата в графі «Стати до роботи» і дата закінчення відпустки мають бути ідентичними, а період декрету записується в один рядок — відразу на 126 календарних днів.

Але не поспішатимемо з висновками.

Як відзначає Фонд соціального страхування на своєму сайті (www.fssu.gov.ua):

«Дата, зазначена в графі «Стати до роботи» як закінчення відпустки, не є датою виходу на роботу, а визначає дату закінчення строку 126 календарних днів, тому застрахована особа, яка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, повинна приступити до роботи тільки наступного дня».

Крім того, на цьому сайті відзначено, що за результатами домовленостей між фахівцями з питань експертизи тимчасової непрацездатності органів охорони здоров’я держадміністрацій і установ охорони здоров’я областей лікарями в листку непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами по-різному заповнюється графа «Стати до роботи»:

зазначається останній день відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

чи день, коли застрахована особа повинна стати до роботи.

При цьому в окремих регіонах з метою запобігання непорозумінь між застрахованою особою і страхувальником при оформленні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та призначення допомоги лікарями в графі «Примітка» бланка листка непрацездатності зазначається дата, коли жінка повинна вийти на роботу (див. вертикальну графу з правого боку лицьової частини бланка).

Висновок:

Зазначення в графі «Стати до роботи» лікарняного листа 126-го дня декретної відпустки (дати закінчення відпустки) або 127-го дня (що настає за 126-м) не є помилкою.

Це означає, що повертати для виправлення декретні листи до установ охорони здоров’я не вимагається ні в першому, ні в другому варіанті їх виписки. Кожен з них підлягає оплаті у звичайному порядку.

Додамо, що незалежно від того, який день був зазначений у графі «Стати до роботи» — 126-й або 127-й, жінка приступає до роботи (оформляє відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, або щорічну відпустку, або соціальну відпустку на дітей тощо) на 127-й день з дня відкриття декретного лікарняного.