22.03.2018

Визначаємо тривалість робочого дня для медсестри дитсадка

Заклад дошкільної освіти загального типу працює за таким режимом: 5-денний робочий тиждень, 10,5 години щоденно (з 8:00 до 18:30). Яким має бути щоденне навантаження медсестри такого закладу дошкільної освіти?

Згідно з п. «з» ч. 1 ст. 77 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.92 р. № 2801-XII і ст. 51 КЗпП медичним працівникам встановлено скорочену тривалість робочого часу.

Наказом МОЗ «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25.05.2006 р. № 319 передбачено норму робочого часу для медичних працівників, які працюють у нормальних умовах праці, тривалістю 38,5 годин на тиждень.

Для працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 163 затверджено Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня.

Ураховуючи, що дошкільні навчальні заклади, у тому числі спеціалізовані для дітей з порушенням мови, не передбачені вищевказаним Переліком, робочий тиждень медичних сестер дитсадків становить 38,5 годин на тиждень.

Увага! Тривалість робочого дня медичної сестри дитсадка становитиме 7 годин 42 хвилини (38,5 год : 5 роб. дн.).

Увесь час, відпрацьований понад установлену норму, вважається надурочною роботою. Надурочні роботи, як правило, не допускаються (ч. 1 ст. 62 КЗпП). Власник або уповноважений ним орган може застосовувати надурочні роботи лише у виняткових випадках, визначених законодавством (ч. 3 ст. 62 КЗпП).Чинне законодавство містить обмеження щодо застосування надурочних робіт, а саме: надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік (ч. 1 ст. 65 КЗпП).

Якщо працівник виконує надурочні роботи в понаднормовий час, то він отримує додаткову оплату. Згідно зі ст. 106 КЗпП за всі відпрацьовані понаднормові години оплата здійснюється в такий спосіб:

— за погодинною системою оплати праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки;

— за відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час здійснюється доплата в розмірі 100 % тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години.

У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад установлений робочий час в обліковому періоді (місяць, квартал, півріччя).

Медичні працівники працюють, як правило, за підсумованим обліком робочого часу.