№6

Оплата праці, березень, 2018/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Новини та події
  • Щодо строку зберігання табеля обліку використання робочого часу Лист від 22.12.2017 р. № Н-579/01.1-18
  • У розрахунковому періоді чергуються відпустка до 3 років і робота: як розрахувати середню зарплату Працівниця установи (7 тарифний розряд за ЄТС) перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку по 12 квітня 2017 року включно. З 13 квітня вона приступила до виконання своїх трудових обов’язків, а з 11 травня і по 8 листопада 2017 року знову пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. З 9 листопада жінка знову стала до роботи і з 11 грудня знову пішла у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. 23 березня 2018 року така працівниця, не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, вирішила звільнитися. При звільненні їй необхідно виплатити компенсацію за 7 календарних днів невикористаної щорічної відпустки. Як розрахувати середню зарплату для компенсації невикористаної відпустки такій працівниці?
  • Коригуємо зарплату за минулий місяць у зв’язку з хворобою працівника: що з доплатою до МЗП У лютому 2018 року працівникові установи була нарахована зарплата як за повністю відпрацьований місяць у сумі 3723 грн., у тому числі оклад 2156 грн., премія, нарахована в поточному місяці за підсумками роботи за попередній місяць, — 783,20 грн. і доплату до мінімальної заробітної плати — 783,80 грн. У березні він надав лікарняний з 26.02.2018 р. по 02.03.2018 р. включно. Цього місяця йому нарахували лікарняні в сумі 738,85 грн. і сторнували зарплату (оклад) за 3 робочих дні лютого в сумі 323,40 грн. Як відкоригувати доплату до мінімальної зарплати за лютий такому працівникові?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у березні 2018 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію. Така компенсація належна в разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і тільки в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Розраховуємо лікарняні: ребуси нетипових ситуацій «Непрацездатний» період триває. Зростання захворюваності на грип, ГРВІ й інші віруси ще спостерігається. Бухгалтерові доводиться несолодко. Працівники лікуються, приносять підтверджуючі документи, а він, бідолага, усе рахує й рахує. І що не лікарняний — то ребус: включати / не включати?.. А як включати? Що виключати? Питань — як діагнозів у медичній енциклопедії. Ми вирішили допомогти. Енциклопедію, звісно, не обіцяємо, але коротко і зрозуміло та, головне, на цифрах про найпідступніші моменти постараємося розповісти.
  • Працівник не забирає трудову книжку: дії роботодавця Працівник звільнений за власним бажанням 21.03.2018 р. У день звільнення з ним проведений остаточний розрахунок (гроші перераховані на банківську картку працівника). Цього ж дня до трудової книжки цього працівника був внесений запис про звільнення. Проте в день звільнення працівник не забрав свою трудову книжку. Що робити роботодавцеві, якщо працівник у день свого звільнення не отримав трудову книжку?
  • Пенсійна і ЄСВ-звітність: виправляємо помилки в персональних даних Помилки в персональних даних, яких припустилися в пенсійній або ЄСВ-звітності, можуть згодом обернутися неприємностями як для самого роботодавця-страхувальника, так і для застрахованої особи. Саме тому такі помилки треба обов’язково виправляти. Про те, як це зробити, ми з вами сьогодні поговоримо.
  • ЄСВ-звіт: виключаємо зарплату → включаємо лікарняні за минулий період У лютому 2018 року працівнику була нарахована та виплачена заробітна плата як за повністю відпрацьований місяць. У березні 2018 року з’ясувалося, що цей працівник хворів з 26 лютого 2018 року, тож йому зайво зараховано зарплату за 3 дні лютого. У березні 2018 року працівник вийшов на роботу і надав лікарняний лист за період хвороби з 26.02.2018 р. по 05.03.2018 р. Як виправити помилку: показати у ЄСВ-звітності сторнування зайвої зарплати за лютий? Як тепер правильно відобразити суму лікарняного, що припадає на лютий?
  • Санітарка-прибиральниця з інвалідністю: чи може працювати в нічний час У лікарні працює жінка з інвалідністю санітаркою-прибиральницею. Чи можна її долучати до роботи в нічний час, якщо й сама робітниця згодна на це?
  • Нові доплати за роботу в інклюзивних класах Постановою КМУ від 14.02.2018 р. № 72 запроваджено нові доплати за роботу в інклюзивних класах. Що слід враховувати при їх встановленні?
  • Як визначити тривалість щоденної роботи для вихователя дитсадка Заклад дошкільної освіти загального типу працює за таким режимом: 5-денний робочий тиждень, 10,5 години щоденно (з 8:00 до 18:30). Педагогічне навантаження вихователів становить 30 годин на тиждень. Вони відпрацьовують це педагогічне навантаження за 3 дні робочого тижня (по 10 годин щоденно), а не за 5 днів робочого тижня (по 6 годин щоденно). Чи може вихователь дитсадка загального типу, якому встановлено педагогічне навантаження 30 годин на тиждень, працювати 3 дні на тиждень по 10 годин щоденно? Яким нормативним документом це встановлено?
  • Підвищення окладів педпрацівників на 10 %: профспілкова позиція З 01.01.2018 р. посадові оклади педпрацівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам, підвищено на 10 %. На думку «освітянської» Профспілки, інші підвищення розраховувати від «голого» окладу або від окладу з урахуванням 10-відсоткового підвищення?
  • Визначаємо тривалість робочого дня для медсестри дитсадка Заклад дошкільної освіти загального типу працює за таким режимом: 5-денний робочий тиждень, 10,5 години щоденно (з 8:00 до 18:30). Яким має бути щоденне навантаження медсестри такого закладу дошкільної освіти?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі