10.05.2018

Навчання в аспірантурі заочно: чи зараховують як підвищення кваліфікації

Чи можна вважати навчання у заочній аспірантурі підвищенням кваліфікації вчителя при атестації?

Згідно зі ст. 27 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV атестація педпрацівників закладів загальної середньої освіти є обов’язковою і здійснюється, як правило, один раз на п’ять років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти. Типове положення про атестацію педагогічних працівників затверджено наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930 (далі — Типове положення № 930).

Умовою чергової атестації педпрацівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів (п. 1.8 Типового положення № 930).

Відповідно до п. 1 Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 309, аспірантура є формою підготовки науково-педагогічних та наукових кадрів вищої кваліфікації.

Важливо! Навчання в аспірантурі не може вважатися підвищенням кваліфікації з метою атестації вчителя.

Водночас слід наголосити на норми п. 3.28 Типового положення № 930, де передбачено, що педпрацівники, яким у міжатестаційний період присуджено наукові ступені або присвоєно вчені звання, атестуються без попереднього проходження підвищення кваліфікації, якщо їх діяльність за профілем збігається з присудженим науковим ступенем або присвоєним вченим званням.