08.11.2018

Простий рецепт індексації зарплати

Велика кількість запитань, що ставляться нашими читачами, стосується індексації зарплати. І це зрозуміло… Нормативка з індексації не завжди містить прямі відповіді на практичні запитання, штрафи за ненарахування індексації драконівські. Для багатьох бухгалтерів індексація — це головний біль. Але не все так страшно. Ми знаємо рецепт індексації зарплати та готові поділитися ним із вами.

Проведення індексації регулюють Закон про індексацію та Порядок № 1078. Дотримуватися положень цих «двох братів» зобов’язані всі роботодавці: і бюджетники, і госпрозрахунківці (тобто звичайні підприємства), і самозайняті особи (підприємці, незалежні професіонали).

Щоб проіндексувати зарплату, потрібно пройти декілька кроків.

Бачите, наскільки це просто! Хоча іноді доводиться йти не прямою дорогою, а трохи «попетляти». Але й цей клубок можна розплутати.

Давайте трохи пройдемося кожним етапом.

«Базовий» місяць

Основне правило визначення «базового» місяця таке: у місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) ІСЦ приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного після місяця такого підвищення (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078).

Тобто «базовим» місяцем для цілей нарахування поточної індексації є місяць підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Такий місяць є свого роду точкою відліку для розрахунку коефіцієнта індексації. Проте коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт поточної індексації, залежить від розміру приросту ІСЦ. Наприклад, оклад працівника був підвищений у січні 2018 року. Отже, «базовим» місяцем буде січень 2018 року і починаючи з лютого 2018 року розраховують приріст ІСЦ. Про правильний вибір «базового» місяця в різних ситуаціях можна дізнатися зі статей «Підвищили оклад — чи зміниться «базовий» місяць», «Оклад без змін, але встановили надбавку. Що з індексацією?», «Працівник-новачок: як вибрати «базовий» місяць», «Переведення на іншу посаду: чи зміниться «базовий» місяць» цього номера.

Коефіцієнт індексації

Коефіцієнт індексації (приріст ІСЦ) потрібний для того, щоб визначити суму індексації (як саме, ви побачите трохи нижче). Норми Порядку № 1078 говорять про те, що його розраховують наростаючим підсумком на основі щомісячних індексів споживчих цін, публікованих Держстатом, до перевищення встановленого порога індексації (103 %).

Точкою відліку для його обчислення є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) працівника, тобто «базовий» місяць. Цього місяця значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст розраховують з місяця, що настає за «базовим».

Коефіцієнти індексації визначають розрахунковим шляхом. Для цього перемножують ІСЦ (щомісячні індекси інфляції, які публікуються у %, потрібно розділити на 100) починаючи з місяця, що настає за «базовим», і отриманий результат множать на 100. Зауважте: щомісячні індекси інфляції перемножують доти, доки не відбудеться перевищення порога індексації. Відбулося перевищення порога 103 %? Отже, у працівника виникло право на поточну індексацію зарплати.

Після того як величина ІСЦ перевищила встановлений поріг 103 %, з місяця, що настає за місяцем такого перевищення, розрахунок ІСЦ починається наново. І після чергового перевищення порога індексації отримані два ІСЦ перемножують між собою. У результаті утворюється новий коефіцієнт індексації. І так доти, доки у працівника не підвищиться посадовий оклад, тобто зміниться «базовий» місяць.

Приклад розрахунку величини приросту ІСЦ наведений у додатку 1 до Порядку № 1078. Загалом цей розрахунок не складний. Але для вашої зручності ми щомісячно публікуємо готові таблиці із вже розрахованими коефіцієнтами індексації. Усе, що вам потрібно знати, — це місяць останнього підвищення окладу («базовий» місяць). За рядком з потрібним вам «базовим» місяцем ви знайдете готові суми поточної індексації для повністю відпрацьованого часу. Для індексації зарплати за листопад 2018 року таку таблицю знайдете в статті «Індексуємо зарплату за листопад 2018 року: коефіцієнти та суми поточної індексації» цього номера.

Сума індексації

Сума поточної індексації зарплати розраховується за формулою:

Зверніть увагу, ця формула стосується тільки суми поточної індексації. Але загальна сума індексації може складатися не лише з поточної, до неї іноді додають індексацію-різницю. Крім того, є особливості у визначенні суми індексації у випадках, коли працівник працює неповний робочий час, відпрацював не всі дні місяця. Тому просто знати цю формулу недостатньо. Нюансів розрахунку суми індексації багато. Давайте згадаємо основні правила, передбачені Порядком № 1078.

На перший погляд нічого складного немає. Якщо б не нюанси… Про них розповімо далі.

Використані документи та скорочення

Закон про індексаціюЗакон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Порядок № 1078Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

ІСЦ — індекс споживчих цін.

ПМПО — прожитковий мінімум, установлений для працездатної особи.