08.11.2018

Сума індексації занижена у зв’язку з допущеною помилкою: відповідальність роботодавця

Індексація зарплати на підприємстві нараховувалася та виплачувалася. Але виявилось, що при розрахунку її суми припустилися помилки, внаслідок чого працівникам була нарахована індексація в меншому розмірі. Які фінансові санкції загрожують роботодавцю у такому разі?

Як мовиться, «не помиляється тільки той, хто нічого не робить». А тому запитання про розмір штрафу за помилку при розрахунку суми індексації — частий гість на нашій «гарячій лінії».

Отже, давайте розбиратися. З одного боку, насторожує лист Держпраці від 24.01.2018 р. № 503/4/4.3-ДП-18, в якому зазначено, що порушення Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, вважається недотриманням мінгарантій в оплаті праці (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП). А за це, на хвилиночку, загрожує аж 10 МЗП за кожного працівника, щодо якого здійснено порушення!

Але позиція Держпраці досить мінлива. Буквально через 4 місяці після зазначеного листа виходить новий лист від 07.05.2018 р. № 3570/4.1/4.1-ДП-18 («ОП», 2018, № 10, с. 5). Цього разу контролери займають протилежну позицію:

УВАГА!

помилка при розрахунку суми індексації, що призвела до нарахування працівникові індексації в меншій сумі, коштуватиме роботодавцеві всього 1 МЗП (як відповідальність за порушення інших вимог трудового законодавства).

Як бачимо, Держпраці — пані мінлива. На нашу думку, висновок, зроблений фахівцями Держпраці в останньому листі, правильний, оскільки при виплаті індексації, хоча й у меншому розмірі, хоча й із помилкою, мінімальні державні гарантії в оплаті праці фактично дотримані.

Таким чином, інспектор праці, виявивши помилку в розрахунку індексації, фіксує це в акті інспекційного відвідування (акті невиїзного інспектування) і проводить аналіз матеріалів інспекційного відвідування (невиїзного інспектування). Після цього він має право винести припис та/або вжити заходів до притягнення винної в допущених порушеннях посадової особи до встановленої законом відповідальності.

ЦИТАТА

«Припис є обов’язковою для виконання у визначені строки письмовою вимогою інспектора праці про усунення об’єктом відвідування порушень законодавства про працю, виявлених під час інспекційного відвідування або невиїзного інспектування».

При цьому якщо припис буде виконаний у встановлений в ньому строк (роботодавець у строк, зазначений у приписі, донарахує та виплатить працівникам недоотриману суму індексації заробітної плати), то фінансові санкції (штраф у розмірі 1 мінзарплати за порушення інших вимог трудового законодавства, передбачений абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП) до нього застосовуватися не повинні! Це прямо зазначено в п. 28 Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295:

ЦИТАТА

«У разі виконання припису в установлений у ньому строк заходи до притягнення об’єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності не вживаються».

Це підтверджує і рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 16.07.2018 р. у справі № 804/3401/18 (ср. ).

Що стосується адмінвідповідальності за ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КпАП), нею встановлено

УВАГА!

штраф на посадових осіб підприємств (ФОП) у загальному випадку в розмірі від 510 до 1700 грн.

В такому разі протокол про адміністративне правопорушення у разі його виявлення буде обов’язково складено інспектором праці та передано до суду (див. лист Держпраці від 11.01.2018 р. № 183/3/4.3-3В-18). Виходить, що в питанні адмінвідповідальності доля роботодавця у руках правосуддя.

Як показує судова практика, якщо припис буде виконаний (усунені порушення), а винна посадова особа підприємства (ФОП-роботодавець) визнає свою вину, то суд може обмежитися усним зауваженням і на підставі ст. 22 КпАП звільнити її від адмінштрафу (див., наприклад, постанову Решетилівського районного суду Полтавської області від 17.05.2016 р. у справі № 546/241/16-п, Рівненського міського суду від 24.01.2018 р. у справі № 569/500/18).

Отже, наша порада така: слід бути уважнішими. Але навіть якщо ви абсолютно випадково помилилися при розрахунку сум індексації і вам за результатами інспекційного відвідування (невиїзного інспектування) винесли припис — виконуйте його в строк, який зазначено. Це допоможе вам уникнути штрафних санкцій.