11.10.2018

Інформаційна сторінка

Заява-розрахунок для отримання «непрацездатних» виплат

Щоб отримати грошові кошти від соцстраху для виплати лікарняних, декретних та інших видів соцдопомоги роботодавець повинен подати Заяву-розрахунок (додаток 1 до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення <...>, затвердженого постановою ФССУ від 19.07.2018 р. № 12). Деякі нюанси заповнення такої Заяви роз’яснив ФСС 25.09.2018 р. на своєму сайті (http://www.fssu.gov.ua).

На лицьовому боці Заяви-розрахунку зазначають загальні дані страхувальника, а на зворотному — загальну кількість днів тимчасової непрацездатності (відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) і загальну суму допомоги, яку виплачують за рахунок коштів ФСС.

У додатку 1.1 зазначають інформацію за кожною застрахованою особою:

• її дані (колонки 2 — 5);

• вид зайнятості (колонка 6);

• причину та період тимчасової непрацездатності згідно з листком непрацездатності (колонки 7 — 12);

• загальну кількість днів тимчасової непрацездатності та суму оплати (колонки 13 і 15);

• кількість днів і суму допомоги, що будуть сплачені за рахунок коштів ФСС (колонки 14 і 16);

• загальний страховий стаж у місяцях (колонка 21). Наприклад, якщо він складає 8 повних років і більше, то до колонки 21 вноситься запис «96»;

• страховий стаж за останні 12 місяців (колонка 22) для контролю правильності розрахунку середньої зарплати з урахуванням обмежень, установлених п. 29 Порядку № 1266 і ч. 4 ст. 19 Закону № 1105.

Крім цього, ФСС акцентував увагу на заповненні граф 17 — 19 додатка 1.1 для чорнобильців. Їх заповнення залежить від виду матеріального забезпечення. Так, наприклад, для працівника з «чорнобильськими» пільгами:

• при звичайному захворюванні (причина непрацездатності «1» або «3») зазначте кількість днів починаючи з 6-го дня непрацездатності (колонка 17) і суму, на яку збільшений розмір допомоги починаючи з 6-го дня непрацездатності, у зв’язку із застосуванням пільги за страховим стажем у вигляді виплати компенсації у розмірі 100 % заробітної плати для осіб, які мають страховий стаж менше 8 років (колонка 18). Наприклад, без пільг нарахувати допомогу з листка непрацездатності необхідно у розмірі 70 %, у зв’язку з наявністю пільг нараховується допомога у розмірі 100 %. Різниця у розмірі 30 % нарахованої суми допомоги за рахунок коштів Фонду підлягає відображенню в колонці 18. При цьому кількість днів, зазначених у колонках 14 і 17, повинна збігатися;

• при наданні «декретної» відпустки (причина непрацездатності «8») в колонках 17 і 18 потрібно відобразити різницю в кількості днів і суми допомоги (нарахованої за ці додаткові дні) між декретною відпусткою, наданою на загальних підставах, і декретною відпусткою, наданою на пільгових умовах, жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1 — 3 категорій (180 днів - 126 днів = 54 дні і суму допомоги за ці 54 дні).

Зауважте: якщо ви заповнюєте колонки 17 і 18, то обов’язково в колонці 19 зазначте серію і номер (чи номер) «чорнобильського» посвідчення.