27.09.2018

У місяці лише премія: два схожі випадки — два різні висновки про сплату ЄСВ з МЗП

Усім уже давно знайоме ЄСВшне правило: якщо зарплата нарахована в розмірі менше МЗП, то ЄСВ-нарахування за основними працівниками без інвалідності проводяться виходячи з розміру мінзарплати. Але, як завжди, практика підкидає несподівані задачки. Давайте їх вирішимо.

Отже, виникли дві ситуації, що майже ідентичні одна одній, але мають у підсумку два абсолютно протилежних висновки щодо нарахування ЄСВ з МЗП. Ми вирішили вас із ними познайомити.

Місяць «за свій рахунок» + премія → є доплата ЄСВ до МЗП

Працівник увесь місяць (30 календарних днів) перебував у відпустці «за свій рахунок» на підставі п. 6 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) як пенсіонер за віком. У цьому ж місяці йому нарахована премія, яка менше розміру МЗП. Інших нарахувань цього місяця немає.

Отже, ситуація викликає наступне запитання: чи треба сплачувати ЄСВ з МЗП за місяць, в якому працівник перебував усі робочі дні у відпустці без збереження заробітної плати і при цьому отримав дохід у вигляді премії?

Забігаючи наперед скажемо: відповідь залежить від того, якій особі була надана така відпустка. Але ми до цього ще з вами повернемося.

Згадаємо базові правила нарахування ЄСВ. Вони нам стануть у пригоді.

Так, вимоги ч. 5 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI і п. 9 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449 (далі — Інструкція № 449), говорять про те, що

Увага! Сплата ЄСВ з МЗП повинна виконуватися за умови перебування з працівником у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання ним усіх робочих днів звітного місяця.

У викладеній ситуації працівник увесь місяць перебував із роботодавцем у трудових відносинах, АЛЕ при цьому жодного дня цього місяця не працював. І не будь цього місяця премії, то вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати не треба було б. Тож висновки робити ще зарано. «Копаємо» далі.

Тим же пунктом розд. III Інструкції № 449 перераховані ситуації, коли вимога про сплату ЄСВ з МЗП не застосовується:

1) до доходу сумісника, до винагороди за договором ЦПХ непрацівнику підприємства;

2) до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю (до неї застосовують пільгові ставки: 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %);

3) якщо працівник увесь місяць був у відпустці за свій рахунок, у тому числі відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, і в цих місяцях не були нараховані ніякі виплати.

І знову не те… «Наш» працівник не сумісник, не працівник з інвалідністю, не АТОшник. Питання відкрите: що робити з ЄСВ?

Із цього приводу є роз’яснення ДФСУ (лист від 10.02.2017 р. № 2649/6/99-99-13-02-03-15). У ньому контролери нагадують, що

цитата

базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, і сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Виходячи з цього, фіскали озвучили алгоритм нарахування ЄСВ у разі, коли працівник був у відпустці без збереження зарплати:

• працівник перебуває частину календарного місяця у відпустці без збереження зарплати і його дохід у вигляді зарплати за відпрацьований час не перевищує розміру мінзарплати — сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується зарплата, і ставки ЄСВ;

• працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати повний календарний місяць — ЄСВ не нараховується, оскільки відсутня база для його нарахування.

Дотримуючись цього алгоритму, можемо зробити свій висновок.

Висновок. Якщо працівник — пенсіонер за віком перебував усі робочі дні місяця у відпустці без збереження заробітної плати і при цьому отримав у цьому місяці дохід, оподатковуваний ЄСВ, — ЄСВ нараховується, оскільки є база для його нарахування. Якщо база менше розміру МЗП, то вимогу про сплату ЄСВ з МЗП потрібно виконувати.

Тобто в цій ситуації, якщо премія працівника, що перебував увесь місяць у відпустці за «свій рахунок», — це єдиний дохід цього місяця, і він менший, ніж МЗП (2018 року — 3723 грн.), наприклад — 500 грн., ЄСВ, нарахований за цей місяць, буде таким:

• на суму премії:

500 грн. х 22 % = 110 грн.;

• на додаткову базу ЄСВ:

(3723 грн. - 500 грн.) x 22 % = 709,06 грн.

Місяць «за свій рахунок» + премія → немає доплати ЄСВ до МЗП

Працівник увесь місяць (30 календарних днів) перебував у відпустці «за свій рахунок» на підставі п. 6 ст. 25 Закону про відпустки як особа з інвалідністю III групи. У цьому ж місяці йому нарахована премія в розмірі менше МЗП. Інших виплат цього місяця немає. В якому розмірі у такому разі сплачувати ЄСВ?

І ось тут ми підійшли до того, про що говорили на початку матеріалу: принцип нарахування ЄСВ залежить від того, якій особі була надана така відпустка. Звернули увагу? У першому випадку відпустка «свій рахунок» на 30 календарних днів була надана пенсіонерові за віком. А в цій ситуації: така ж відпустка, тієї ж тривалості, надана на підставі тієї ж норми Закону про відпустки особі з інвалідністю III групи.

А як відомо: на підставі усе того ж п. 9 розд. III Інструкції № 449 до бази нарахування ЄСВ працівника з інвалідністю застосовують пільгові ставки 8,41 %, 5,3 %, 5,5 %, тому вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не застосовують.

Висновок. Якщо працівник з інвалідністю перебував усі робочі дні місяця у відпустці без збереження заробітної плати і при цьому отримав дохід, оподатковуваний ЄСВ, — ЄСВ (8,41 %, 5,3 %, 5,5 %) нараховується тільки на суму премії, вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати не потрібно.