25.04.2019

Нові ЄСВ-рахунки: як не помилитися в обранні

Для сплати ЄСВ відкриті нові рахунки. Вони розпочнуть діяти з 2 травня 2019 року. Тож роботодавцям, які виплачуватимуть зарплату за квітень на початку травня 2019 року, ЄСВ потрібно буде перераховувати на нові рахунки. У багатьох платників податків вже зараз виникли питання з пошуком «свого» ЄСВ-рахунку. Тому ми вам підкажемо, де знайти нові рахунки і як обрати правильний.

Де знайти нові ЄСВ-рахунки

На початку квітня Державна казначейська служба України повідомила, що з 02.05.2019 р. функціонуватимуть нові рахунки для сплати ЄСВ, які відкриті на балансі центрального апарату Казначейства (МФО банку — 899998).

Звертаємо увагу, що граничний термін використання «старих» ЄСВ-рахунків, які булі відкриті на балансі головних управлінь Казначейства в областях та м. Києві (МФО банку — 851011), минає 26.04.2019 р. (включно).

Нові рахунки викладені на сайті ДФСУ sfs.gov. Проблема обрання ЄСВ-рахунку полягає в тому, що для кожного органу ДФСУ Казначейство відкрило 7 рахунків для сплати ЄСВ. Зрозуміло, що кожен з них призначений для перерахування ЄСВ за певною групою платників. Щоб знайти «свій» ЄСВ-рахунок, потрібно виконати низку дій.

Перше, що треба зробити, — обрати символ рахунку. У цьому, вірогідно, повинен допомогти Довідник символів.

Знайти його можна теж на сайті ДФСУ, якщо перейти за посиланням: sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/183771.html.

Відкривши розміщений там файл у форматі xls, ми були дещо здивовані. Попри те, що цей Довідник був затверджений Держказначейством ще для кодування міндоходівських рахунків, він все ще вважається чинним. Зрозуміло, що й стара «процентівка» ЄСВ вже нікуди не годиться. Тому ми привели Довідник у прийнятніший вигляд (без шокуючих ставок ЄСВ). Результат ви можете побачити в таблиці.

Відповідність символів рахунку до групи платників ЄСВ

Символ рахунку

ЄСВ за певної групи платників

201

ЄСВ, нарахований роботодавцями на суми:

заробітної плати;

• винагороди за договорами цивільно-правового характеру на виконання робіт, надання послуг;

• допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;

• допомоги по вагітності та пологах

202

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення військовослужбовців

203

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів та добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

204

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе»)

205

Для фізичних осіб — підприємців <…> які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням

206

Для фізичних осіб — підприємців <…> які беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності

207

Для фізичних осіб — підприємців <…> що беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності

Якщо вам необхідно перерахувати ЄСВ, нарахований на зарплату працівників, то ваш символ ЄСВ-рахунку буде «201».

Переходимо до наступного кроку.

Знаходимо «свій» ЄСВ-рахунок

Повертаємося до сайта ДФСУ. На головній сторінці оберіть розділ «Реєстри» «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску (з 02.05.2019)» (або перейдіть за посиланням: sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/214641.html).

Внизу сторінки ви знайдете перелік областей. Оберіть ту з них, на території якої вам належить сплатити ЄСВ, і завантажте необхідний файл. У таблиці, що відкрилася, знайдіть ваш орган ДФСУ (колонка «Назва одержувача (орган ДФС)»). У таблиці буде 7 окремих рахунків. Остання колонка таблиці «символ рахунку» підкаже вам, який із семи ваш. За ним ви й визначите той рахунок, на який вам необхідно перераховувати ЄСВ. У цьому рядку ви знайдете також ЄДРПОУ одержувача платежу (тепер він однаковий по усій області), а далі — назва банку «Казначейство України» МФО 899998.

При заповненні платіжного доручення на перерахування ЄСВ користуємося зразком, наведеним у п. 5 Порядку № 666*.

* Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666.

Нагадаємо правила заповнення поля «Призначення платежу» розрахункового документа на сплату ЄСВ:

*

;101

; код за ЄДРПОУ

; сплата єдиного внеску

;

;

;

1

2

3

4

5

6

7

1 — службовий код («*»);

2 — код виду сплати («101» — сплата суми ЄСВ);

3 — код з ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату;

4 — роз’яснювальна інформація про призначення платежу;

5 — не заповнюється;

6 — не заповнюється;

7 — не заповнюється.