№8

Оплата праці, квітень, 2019/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Інформаційна сторінка
  • «Кредитовий підзвіт»: фіскали пручаються Лист ДФСУ від 21.03.2019 р. № 1143/6/99-99-13-02-03-15/ІПК
  • Щодо індексації заробітної плати Лист від 13.03.2019 р. № 24/0/214-19
  • Виплачуємо відпускні: як не помилитися у строках З наближенням квітнево-травневих свят багато працівників бажають продовжити собі відпочинок, для чого беруть відпустки. У свою чергу, у бухгалтерів настає гаряча пора у зв’язку з розрахунком та виплатою відпускних. До речі, інспектори Держпраці дуже прискіпливо перевіряють строки виплати не лише зарплати, а й відпускних. Отже, щоб не потрапити в обійми контролерів, нагадаємо вам основні правила виплати відпускних.
  • Три історії коригування: як застосовувати при розрахунку відпускних У разі підвищення окладів при розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100 заробіток потрібно коригувати. Для працівників бюджетної сфери таке коригування обов’язкове. Та й госпрозрахункові підприємства не звільнені від її проведення, хоча можуть при поганому фінансовому стані зменшити коефіцієнт коригування. Найпоширеніша виплата, для якої застосовують коригування при підвищенні окладів, — це відпускні. Тож ця стаття буде корисною усім! Сьогодні ви дізнаєтеся три історії коригування при розрахунку відпускних. Розпочнемо!
  • Встановлюємо доплату за ведення військового обліку У посадовій інструкції працівника терцентру (інспектора з кадрів) не прописаний обов’язок ведення військового обліку. Чи можна йому встановити доплату за ведення військового обліку, якщо вона не визначена Умова ми № 308/519?
  • Перенесення робочих днів з квітня на травень: оплатні нюанси У квітні приймаємо на роботу працівника за строковим договором з 4 по 26 число включно. Як розраховувати зарплату такому працівнику, якщо планується перенести робочий день із 30 квітня на 11 травня? Скільки робочих днів брати для розрахунку (з урахуванням перенесення — 20 чи без перенесення — 21)? Адже 30 число поза межами періоду трудових відносин із таким працівником*.
  • Нові ЄСВ-рахунки: як не помилитися в обранні Для сплати ЄСВ відкриті нові рахунки. Вони розпочнуть діяти з 2 травня 2019 року. Тож роботодавцям, які виплачуватимуть зарплату за квітень на початку травня 2019 року, ЄСВ потрібно буде перераховувати на нові рахунки. У багатьох платників податків вже зараз виникли питання з пошуком «свого» ЄСВ-рахунку. Тому ми вам підкажемо, де знайти нові рахунки і як обрати правильний.
  • ПСП для одинокої матері Чи має право мати двох дітей (3 і 10 років), працюючи на повній зайнятості (з/п складає 4173 грн.), користуватися ПСП? Якщо так, то які документи необхідно надати? Діти від різних батьків, а саме: один з батьків має можливість надати підтверджуючий документ, що не користується цією пільгою на своєму місці роботи, а інший (з яким жінка в офіційному розлученні і який платить аліменти на дитину) не має місця роботи, тому не може підтвердити або спростувати використання ПСП.
  • Вихідна допомога у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ З якою ознакою доходу відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ сума вихідної допомоги, нарахованої при звільненні найманого працівника?
  • Якщо допомога з ФСС затримується Останнім часом затримка з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності з Фонду соціального страхування (ФСС), на жаль, стала звичайною практикою. Що робити в цьому випадку роботодавцеві? Чи треба йому виплачувати допомогу працівникові за рахунок своїх коштів? Як бути з ПДФО, ВЗ і ЄСВ? Адже граничних строків для їх сплати ніхто не скасовував! А що робити, якщо на час звільнення працівника допомога з Фонду так і не надійшла? Детальніше з цими запитаннями зараз і розберемося.
  • Лікарняний лист: чи обов’язкова відмітка про діагноз? Працівник хворіє протягом 4 місяців (загальне захворювання). За цей час він надав 5 лікарняних листів. У двох із них не зазначений діагноз. Зараз працівник приніс направлення на медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) — форму № 088/о*. В ній від роботодавця вимагається заповнити графи «12. Частота і тривалість тимчасової непрацездатності (відомості за останні 12 місяців)» і «13. Зміна професії або умов роботи за останній рік:». Графа 12 заповнюється на підставі інформації, що міститься в лікарняних листах, наданих працівником за останній рік. Зокрема, містить колонку «найменування хвороби», яку можна заповнити тільки за умови наявності відмітки про діагноз у лікарняному листі. Чи можна приймати у працівника та оплачувати лікарняні листи без зазначення діагнозу у такому разі? Чи обов’язково заповнювати у формі № 088/о колонку «найменування хвороби»?
  • Санаторно-курортний лікарняний: на що звернути особливу увагу Працівникові був оплачений лікарняний лист, виписаний на період санаторно-курортного лікування, необхідність якого встановила ЛКК лікувально-профілактичного закладу за місцем спостереження. Зараз перевірка ФСС «знімає» за цим листом суму лікарняних. Причина: неправильне оформлення бланка лікарняного листа — не зазначений номер реабілітаційної путівки. Наскільки це правомірно?
  • 70 чи 100 %? Відз начаємо 8 років стажу під час хвороби Працівник хворів з 27 березня по 5 квітня 2019 року. У цей період (з 1 квітня) його страховий стаж досяг 8 років. Як оплачувати лікарняний — із розрахунку 70 або 100 % середньої зарплати?
  • На скільки підвищити оклади науково-педагогічним працівникам Чи треба було посадові оклади науково-педагогічним працівників інститутів післядипломної педагогічної освіти з 1 січня 2019 року підвищувати на 21 %?
  • Курси підвищення кваліфікації і медпрацівник-сумісник Заступник головного лікаря з експертизи тимчасової непрацездатності працює за сумісництвом в іншому медичному закладі на 0,25 посади невролога. Як лікарю-неврологу йому треба пройти тематичне удосконалення та передатестаційний цикл (ПАЦ). Хто повинен направити такого працівника на навчання? Як оплатити період проходження курсів?
  • Визначаємо «базовий» місяць на новоствореному підприємстві Підприємство було створене в травні 2018 року. У цьому ж місяці було затверджено штатний розпис. Водночас фактичну діяльність таке підприємство розпочало тільки в липні 2018 року, зокрема були прийняті перші працівники. Яким буде «базовий» місяць для нарахування індексації працівникам на такому підприємстві?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у квітні 2019 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то при виплаті такої заборгованості він зобов’язаний нарахувати і виплатити компенсацію.
  • ЄСВ-штрафи За порушення законодавства про ЄСВ роботодавці можуть бути притягнуті до фінансової, а їх посадові особи — до адміністративної відповідальності.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі