25.04.2019

Санаторно-курортний лікарняний: на що звернути особливу увагу

Працівникові був оплачений лікарняний лист, виписаний на період санаторно-курортного лікування, необхідність якого встановила ЛКК лікувально-профілактичного закладу за місцем спостереження. Зараз перевірка ФСС «знімає» за цим листом суму лікарняних. Причина: неправильне оформлення бланка лікарняного листа — не зазначений номер реабілітаційної путівки. Наскільки це правомірно?

У питанні йдеться про один з чотирьох видів матеріального забезпечення і соціальних послуг із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, передбачених у ст. 20 Закону про соцстрахування. А саме про оплату лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм. Частина 8 та абз. 2 п. 10 ст. 22 Закону про соцстрахування передбачає надання допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі у випадках направлення її на таке лікування безпосередньо із стаціонару лікувального закладу. Допомога надається за весь час перебування в санаторно-курортному закладі з урахуванням часу на проїзд (туди та у зворотному напрямку). Підставою для призначення такої допомоги є листок непрацездатності. Через його неправильне заповнення якраз і виникли труднощі в нашого читача.

Інструкції! Інструкції! І ще раз — Інструкції!

Запам’ятайте, зразкове оформлення лікарняного листа (далі — ЛЛ) — це перше, на що потрібно звернути увагу, приймаючи його у працівника. Від нас цього вимагає ч. 1 ст. 31 Закону про соцстрахування.

Тільки оформлений в установленому порядку ЛЛ (у випадку із сумісниками — засвідчена копія) є підставою для нарахування лікарняних (декретних) виплат.

Перевіряти ЛЛ на правильність оформлення потрібно керуючись двома «лікарняними» інструкціями. Це Інструкція № 455* та Інструкція № 532**. Давайте подивимося, що в них сказано про заповнення ЛЛ, виписаного в разі направлення на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена спільним наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФСС від НВВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Вимоги щодо оформлення ЛЛ у разі направлення на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу чітко визначені в пп. 4.4 і 5 Інструкції № 532.

Так, у п. 4.4 цієї Інструкції зазначено:

цитата

«у разі направлення на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу в ЛЛ зазначаються номер реабілітаційної путівки, дати початку і закінчення путівки, назва санаторно-курортного закладу».

Тож, як бачите, ФСС має рацію — у ЛЛ повинен значитися номер реабілітаційної путівки. Без нього ЛЛ оформлений з порушенням установленого порядку.

Отже, на жаль, дії перевіряючих правомірні. У цьому конкретному випадку ревізори ФСС «знімають» суму лікарняних абсолютно обґрунтовано.

На що ще потрібно звернути увагу в заповненні «санаторного» ЛЛ

У п. 5 Інструкції № 532 наведені детальніші вимоги до заповнення окремих граф ЛЛ у таких страхових випадках.

Причому вони висунені окремо для ЛЛ, що заповнюється в лікувально-профілактичному закладі, який направляє хворого на доліковування в реабілітаційне відділення санаторно-курортного закладу, і окремо для ЛЛ, що заповнюється в такому санаторно-курортному закладі. Наведемо ці вимоги в таблиці нижче.

Назва графи ЛЛ

Опис заповнення

ЛЛ виписує лікувально-профілактичний заклад за місцем спостереження

Графа «Стати до роботи»

Робиться запис «доліковування в санаторно-курортному закладі» і зазначається дата початку путівки

Графа «Видано новий листок непрацездатності (продовження) №...»

Зазначається номер нового листка непрацездатності, який заповнюється в стаціонарі або в денному стаціонарі закладу охорони здоров’я на період доліковування

ЛЛ оформляє санаторно-курортний заклад (реабілітаційне відділення)

У правому верхньому куті ЛЛ

Ставиться печатка закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності»

Графа «Причина непрацездатності:»

Підкреслюється «захворювання загальне — 1»

Графа «Режим»

Зазначається «санаторний»

Графа «Перебував у стаціонарі»

Зазначаються дати госпіталізації і виписки з реабілітаційного відділення

Графа «Звільнення від роботи»

У першому стовпці «З якого числа» — зазначається дата початку путівки; у другому стовпці «До якого числа включно» — дата виписки

Графа «Стати до роботи»

Буквами пишуть число та місяць, коли приступити до роботи, зазначаються посада, прізвище лікаря та завідувача реабілітаційного відділення, їх підписи, які засвідчуються круглою печаткою санаторно-курортного закладу

У разі продовження тимчасової непрацездатності підкреслюється «Продовжує хворіти» і заповнюється графа «Видано новий листок непрацездатності (продовження) №…»