22.08.2019

Виправляємо неправильні записи в трудовій книжці

У трудовій книжці одного зі співробітників виявлено помилку: неправильно зазначено назву посади при переведенні на іншу роботу. Як правильно виправити неправильний запис?

Звернемо увагу на декілька важливих моментів.

1. Неправильний або неточний запис у трудовій книжці працівника може виправити тільки той роботодавець, який вніс цей запис (п. 2.6 Інструкції № 58).

Якщо установа (організація), що зробила неправильний або неточний запис, ліквідована, виправляючий запис вносить правонаступник, а в разі його відсутності — організація вищого рівня, якій була підпорядкована установа (організація), а якщо такої немає — облархів, держархів м. Києва.

2. Виправлені відомості повинні повністю відповідати оригіналу наказу або розпорядження (п. 2.9 Інструкції № 58).

Важливо! Закреслювати раніше внесені неточні або неправильні записи в розділах «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» та «Відомості про заохочення» заборонено (п. 2.10 Інструкції № 58).

Щоб виправити раніше внесений запис про прийняття на роботу, зазначають:

• у графі 1 — порядковий номер запису;

• у графі 2 — дату внесення змін;

• у графі 3 — номер запису, який є недійсним, і текст правильного запису;

• у графі 4 — дату і номер наказу (розпорядження) роботодавця, запис з якого неправильно внесений до трудової книжки (тобто реквізити наказу повторюють), або ж зазначають реквізити нового наказу (див. рисунок нижче).

Приклад виправлення назви посади в трудовій книжці

У такому ж порядку визнають недійсним запис про звільнення або переведення на іншу постійну роботу у разі незаконного звільнення або переведення після поновлення на роботі. Наприклад, у графі 3 пишуть: «Запис за № (номер) є недійсним, поновлений на попередній роботі». При зміні формулювання причини звільнення в графі 3 зазначають: «Запис за № (номер) є недійсним, звільнений (нове формулювання причини звільнення)». У графі 4 у цьому разі роблять посилання на наказ про поновлення на роботі або зміну формулювання причини звільнення. За наявності в трудовій книжці запису про звільнення або переведення на іншу роботу, який надалі визнано недійсним, на прохання працівника видається дублікат трудової книжки без внесення до неї запису, визнаного недійсним.