22.08.2019

Лікар-сумісник у КНП: чи зберігати середню зарплату за час курсів підвищення кваліфікації

Коментар редакції до листа Мінсоцполітики від 18.06.2019 р. № 930/0/206-19*

* Див. статтю «Щодо гарантій медичним працівникам, які направляються для підвищення кваліфікації» цього номера.

Для працівників, які направляються на курси підвищення кваліфікації, ст. 122 КЗпП та постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професіям з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695) передбачені відповідні гарантії: збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи за час навчання; оплату вартості проїзду до місця навчання і назад; виплату добових за кожен день перебування в дорозі в розмірах, установлених чинним законодавством для службових відряджень; відшкодування витрат, пов’язаних з наймом житла.

Для медпрацівників, що направляються на курси підвищення кваліфікації (передатестаційний цикл), передбачена спеціальна норма. Так, за медпрацівниками державних і комунальних закладів (установ), що направляються до закладів післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, підготовки і перепідготовки, зберігається середня зарплата за кожним місцем роботи згідно із законодавством (абз. 3 п. 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524, далі — постанова № 524).

Тобто незалежно від того, з якого місця роботи направляють медпрацівника на курси підвищення кваліфікації, середній заробіток зберігають і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Здавалося б, питання про те, чи зберігати середню зарплату за основним місцем роботи і за сумісництвом, давно закрите. Але мінливе законодавство додає нових запитань.

Цього разу запитання виникло у зв’язку з медреформою і реорганізацією деяких медзакладів у комунальні некомерційні підприємства (далі — КНП). Річ у тому, що реформа в медичній сфері дала значну свободу медичним закладам, реорганізованим у КНП, у питаннях оплати праці своїх працівників. Після реорганізації вони не належать до бюджетних установ, хоча кошти отримують від Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

У зв’язку з проведеною реформою й виникло запитання у нашої читачки: чи зобов’язані на роботі за сумісництвом (у КНП) зберігати середню зарплату медичним працівникам, які направлені за цим місцем роботи, за час курсів підвищення кваліфікації? Відповідь фахівців Мінсоцполітики така.

Оскільки КНП не є бюджетними установами, на їх працівників не поширюються норми постанови № 524. Отже, при направленні медпрацівників КНП на курси підвищення кваліфікації слід орієнтуватися на загальні обов’язкові гарантії, передбачені ст. 122 КЗпП і постановою № 695. А саме, при направленні на курси підвищення кваліфікації медичних працівників КНП є обов’язковим збереження середньої заробітної плати за основним місцем роботи.

Від себе додамо. КНП мають право передбачити розширені трудові гарантії, у тому числі й при направленні медпрацівників на курси підвищення кваліфікації. Тобто узяти за основу постанову № 524, якою керуються всі бюджетні медзаклади. Тоді середню зарплату можна буде зберігати не лише за основним місцем роботи, але й за сумісництвом. Головне — передбачити такі гарантії в колдоговорі!