22.08.2019

Зустрічайте! Норми тривалості робочого часу на 2020 рік

Наслідуючи щорічну традицію, Мінсоцполітики у своєму листі від 03.08.2019 р. оприлюднило розрахунок норм тривалості робочого часу на 2020 рік (див. «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік» цього номера).

У листі такий розрахунок наведений тільки для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними в суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи на день протягом робочого тижня і відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів.

До речі, для шестиденки роботодавцям теж не доведеться розраховувати норму тривалості робочого часу. Ми це вже зробили (див. «Шестиденка-2020: визначаємо тривалість робочого часу» цього номера). Що стосується перенесення робочих днів у 2020 році, то Кабмін уже підготував проект відповідного розпорядження. Цим документом Уряд рекомендує для працівників із п’ятиденним робочим тижнем і двома вихідними днями (у суботу та неділю) перенести у 2020 році робочий день із 6 січня (понеділок) на 11 січня (суботу).

Новий квартальний Звіт з праці з 1 лютого 2020 року

Не встигли роботодавці звикнути до оновленого Звіту з праці за формою № 1-ПВ (квартальна) (затвердженою наказом Держстату від 06.07.2018 р. № 134, уперше подавалася за I квартал 2019 року), як Держстат наказом від 31.07.2019 р. № 259 затвердив ще новішу форму № 1-ПВ (квартальна).

Увага! Нова форма вводиться в дію починаючи з 1 лютого 2020 року. Тобто вперше відзвітувати за новою формою роботодавці зможуть за підсумками I кварталу 2020 року. При цьому перелік осіб, які зобов’язані подавати такий Звіт, а також строки його подання не змінилися. Тобто, як і раніше, Звіт з праці до органів Держстатистики подають юрособи та їх відокремлені підрозділи за місцем провадження діяльності не пізніше за 7-ме число місяця після звітного періоду.

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні за переведенням: є нюанси

На думку Мінсоцполітики, у випадку якщо працівник перейшов на інше підприємство і на це підприємство перерахована компенсація за невикористані дні щорічної відпустки, його новому роботодавцеві для подальшої оплати періоду відпустки:

• доведеться розраховувати й нову середню зарплату за таким місцем роботи;

• суму перерахованої на підприємство компенсації за невикористані дні щорічної відпустки від «старого» роботодавця використати тільки в рахунок виплати «нових» відпускних. Уключати такі суми до розрахунку нової середньої зарплати не можна.