22.08.2019

Викладач-контрактник повернувся на роботу: що робити з педнавантаженням?

Мабуть, нікого з роботодавців вже не здивуєш тим, що якщо працівник йде служити за контрактом, то роботодавець має зберегти за ним не лише місце роботи та посаду, а ще й середній заробіток за правилами ст. 119 КЗпП.

Детальніше про це ми писали в статті «Працівник уклав контракт про проходження військової служби на 3 роки: що робити роботодавцеві?» // спецвипуск «ОП», 2018, № 16/1.

Але, як завжди це буває, практика підкидає нам нові задачки. Цього разу задачку із зірочкою нам запропонувала наша читачка.

Після закінчення строку дії контракту, який підписав викладач професійно-технічного навчального закладу, він повернувся на роботу. Але на цей час педагогічне навантаження у професійно-технічному навчальному закладі вже було розподілене. Що ж робити в такому випадку та чи можливо виконати гарантії ст. 119 КЗпП?

Звісно, педагогічне навантаження можна перерозподілити і протягом навчального року. Але законодавство дозволяє це зробити тільки в разі зміни кількості годин з окремих предметів, що передбачається робочим навчальним планом, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства України про працю (ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV).

У листі Мінсоцполітики від 07.08.2019 р. № 1167/0/206-19 фахівці цього відомства підказують, що якщо роботодавець заздалегідь на врахував повернення викладача зі служби, то в нього є два варіанти дій:

• або надати такому викладачу іншу організаційно-педагогічну роботу. У такому випадку оплата здійснюється з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації.

• або оформляти простій з вини роботодавця. У загальному випадку час простою не з вини працівника оплачуйте з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки (окладу). Такий обов’язковий мінімум прописаний у ст. 113 КЗпП. Як бачимо, на думку Мінсоцполітики, в пріоритеті все ж реалізація гарантій для військовослужбовців, а не інтереси роботодавців. Тобто хоч-не-хоч, є навантаження чи ні, а зберегти місце роботи та посаду, ще й заплатити такому працівникові все ж треба.