12.12.2019

Відпрацював у вихідний: як розрахувати «середню» і суму індексації

Перед нами два листи Мінсоцполітики. Обидва стосуються роботи у вихідний день:
— у листі від 29.10.2019 р. № 1565/0/206-19 (далі — лист № 1565, див. на с. 10) Мінсоцполітики роз’яснює, як такий день враховувати при розрахунку середньої зарплати виходячи з виплат за 2 місяці;
— у листі від 28.10.2019 р. № 46/0/216-19 (далі — лист № 46, див. вище) — як відпрацьований вихідний вплине на суму індексації зарплати.

Найцікавіше — висновки цих листів різні. Але спершу коротко нагадаємо, як треба компенсувати роботу у вихідний день.

Компенсація за роботу у вихідний

Статтею 72 КЗпП передбачено, що за роботу у вихідний день за угодою сторін трудового договору працівникові:

• надають інший день відпочинку (конкретну дату вказують у відповідному наказі)

або

оплачують таку роботу в подвійному розмірі.

Зверніть увагу. Незалежно від того, яким чином ми компенсуватимемо роботу у вихідний день, в Табелі обліку використання робочого часу роботу у вихідний день позначайте спеціальним кодом «РВ» («06»), фіксуючи фактичні години роботи цього дня. А ось інший день відпочинку, у разі, якщо він буде вибраний як компенсація за роботу у вихідний день, позначайте як інший невідпрацьований час, передбачений законодавством, — код «ІН» («22»).

Давайте розглянемо, як залежить індивідуальна норма робочого часу від вибраного працівником виду компенсації.

Компенсація — інший день відпочинку. У разі, якщо ваш працівник відпрацював 8 годин у вихідний день і як компенсацію за таку роботу узяв інший день відпочинку в цьому ж місяці, то індивідуальну норму робочого часу змінювати не треба.

Приклад 1. У листопаді працівник був залучений до роботи 16 листопада, іншим днем відпочинку він вибрав 18 листопада. При цьому 16 листопада він відпрацював 8 годин.

У цьому випадку індивідуальну норму робочого часу працівника змінювати не треба. За листопад у нього залишається 21 робочий день (168 годин). Вихідний (16 листопада) і робочий день (18 листопада) просто помінялися місцями. Оплата праці за цей місяць проводиться у звичайному порядку. Якщо ж працівник, відпрацював у вихідний день кількість годин, менше 8, то йому треба перерахувати за цей місяць індивідуальну норму робочого часу.

Приклад 2. Працівник у вихідний день 16 листопада відпрацював 5 годин. День відпочинку — 18 листопада.

У такому разі індивідуальна норма робочого часу за листопад для такого працівника складе 21 робочий день і 165 годин

(20 днів х 8 год + 5 год).

Врахуйте! Працівник, якому встановлений посадовий оклад, за цей місяць отримає повністю посадовий оклад, що належить йому, надбавки і доплати. Якщо день відпочинку надають в іншому місяці, то для працівника, залученого до роботи у вихідний день, перераховують норму робочого часу для двох місяців. При цьому зарплату за ці місяці працівник отримує в повному розмірі (за умови якщо він повністю відпрацює такі норми робочого часу).

Компенсація — подвійна оплата. У цьому випадку інший день відпочинку працівникові не надають. Фактично відпрацьовані години оплачують у подвійному розмірі згідно з правилами, встановленими ст. 107 КЗпП для оплати роботи у святкові і неробочі дні.

При цьому індивідуальна норма робочого часу працівника залишається колишньою. А за відпрацьовані у вихідний день години працівник отримує подвійну оплату. Тепер перейдемо до найпроблемнішого питання — як компенсація за роботу у вихідний день вплине на розрахунок середньої зарплати за 2 календарні місяці?

Середня зарплата за 2 місяці

Нагадаємо, що така «середня» розраховується для цілей визначення суми зарплати, що зберігається, за період відрядження, курсів підвищення кваліфікації, військової служби тощо. Щоб розрахувати середньоденну зарплату за 2 місяці, треба розділити зарплату за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (п. 8 Порядку № 100).

Те, що оплата за роботу у вихідний день включається в розрахунок «середньої», питань не викликає. А чи включати відпрацьований вихідний у кількість робочих днів? Із цим питанням ми й звернулися до Мінсоцполітики.

У листі № 1565, що коментується, фахівці Мінсоцполітики наполягають, що для цілей розрахунку середньоденної зарплати вихідний день, в який працівник працював, треба включати в загальну кількість робочих днів за розрахунковий період.

На нашу думку, тут треба враховувати спосіб компенсації роботи у вихідний день і індивідуальну норму робочого часу працівника, яку він повинен відпрацювати. Так, якщо працівник вибрав як компенсацію за роботу у вихідний день інший день відпочинку, то відпрацьований працівником вихідний день треба вважати робочим. Адже у такому разі вихідний і робочий день, по суті, помінялися місцями. А ось якщо працівник обере як компенсацію за роботу у вихідний день подвійну оплату відпрацьованих робочих годин, то відпрацьований працівником вихідний день не можна зараховувати до числа робочих днів. Адже в цій ситуації не змінюється індивідуальна норма робочого часу, яку працівник повинен відпрацювати.

Індексація і робота у вихідний день

При розрахунку суми індексації виникає аналогічна дилема: чи треба відпрацьований вихідний враховувати при розрахунку фактично відпрацьованого часу? Наведемо суть запиту, з яким ми звернулися до Мінсоцполітики.

ЗАПИТ

Працівник підприємства був залучений до роботи у вихідний день 14 вересня 2019 року (субота). За залучення до роботи у вихідний день оплата здійснена в подвійному розмірі згідно зі ст. 107 КЗпП. Цього місяця він відпрацював 15 робочих днів (з 1 по 20 вересня), також відпрацював у вихідний 14 вересня і хворів з 23 по 30 вересня.

Яку кількість днів треба врахувати при визначенні суми індексації у вересні пропорційно відпрацьованому часу: 15 (тільки відпрацьовані робочі дні за графіком роботи підприємства) або 16 (15 + 1 день роботи у вихідний)?

У листі № 46 фахівці Мінсоцполітики дійшли такого висновку: якщо індексація виплачується пропорційно відпрацьованому часу, то суму індексації за повний місяць треба поділити на кількість робочих днів, установлених графіком роботи підприємства, і помножити на фактично відпрацьовані дні без урахування роботи у вихідний день.

Виходячи з даних, наведених нами в запиті, суму індексації визначаємо так:

62,22 грн. : 21 роб. дн. х 15 роб. дн. = 44,44 грн.,

де 21 — кількість робочих днів у вересні за графіком роботи підприємства;

62,22 — сума індексації у вересні 2019 року за повністю відпрацьований місяць («базовий» — січень 2019 року).

Як бачите, день роботи у вихідний у цьому випадку не враховують у кількість відпрацьованих днів. Ми згодні з цим висновком, адже, як ми писали вище, індивідуальна норма робочого часу в цій ситуації не змінювалася. Ось якби працівник вибрав спосіб компенсації роботи у вихідний день — інший день відпочинку, тоді вихідний і робочі дні помінялися б місцями. І такий день роботи у вихідний треба було б враховувати як відпрацьований робочий день.

На жаль, по суті на одне й те ж запитання про те, чи вважати вихідний день, в який працював працівник і компенсацію за який він вибрав як подвійну оплату, відпрацьованим робочим, Мінсоцполітики для різних цілей відповів по-різному. Для цілей розрахунку суми середньоденної зарплати за 2 місяці вихідний день вважаємо відпрацьованим робочим днем, а для цілей розрахунку суми індексації — ні.

На нашу думку, правильніший підхід наведений саме в листі № 46. Тобто у разі, якщо працівник працював у вихідний день і оплату за нього отримав у подвійному розмірі, то цей день у кількість відпрацьованих робочих днів не включаємо, оскільки робота цього дня була поза робочим графіком.