28.02.2019

Оклади працівникам держорганів підвищено «заднім» числом: що перераховуємо?

Дочекалися! Оклади працівникам держорганів нарешті підвищили! Засмучує лише той факт, що вже за традицією таке підвищення відбулося з півторамісячним запізненням. У зв’язку з цим відразу запитання: як бути із січневою зарплатою, які виплати коригувати, що з індексацією? Крім того, залишилися питання і щодо встановлення розмірів окладів для деяких держслужбовців. Ці питання й розглянемо в нашій статті.

Оклади з копійками чи без

Постановою КМУ від 06.02.2019 р. № 102 внесено зміни до постанови КМУ «Питання оплати праці працівників державних органів» від 18.01.2017 р. № 15 (далі — постанова № 15), а саме підвищено оклади. Якими будуть розміри посадових окладів (схемні оклади) на 2019 рік, див. статті «Розраховуємо оклади держслужбовцям з 1 січня 2019 року» та «Визначаємо розміри посадових окладів на 2019 рік працівникам, які виконують функції з обслуговування держорганів» цього номера.

Також постановою № 15 (з урахуванням змін, унесених постановою № 102) в примітці 1 до схеми посадових окладів держслужбовців передбачена норма про округлення окладів.

Крім того, в примітках 2 — 4, 6 — 9 установлені коефіцієнти підвищення окладів для деяких посад держслужбовців. У зв’язку з цим виникли запитання: як визначити для зазначених працівників розміри окладів — округлювати до 10 грн., як це передбачено приміткою 1, чи ні?

Роз’яснення стосовно цього питання розміщене на сайті Мінсоцполітики (https://www.msp.gov.ua). Так, на думку цього відомства, схемний оклад, округлений за правилами примітки 1, треба помножити на відповідний коефіцієнт підвищення окладу та/або зменшити на 3 % для заступників керівника самостійних структурних підрозділів держоргану. Згідно з роз’ясненням фахівців Мінсоцполітики, визначений таким чином посадовий оклад більше не округляють! Наведемо приклади з цього роз’яснення.

1. Застосування підвищуючого коефіцієнта.

Посада держслужбовця

Підвищуючий коефіцієнт

1,2

1,25

Керівник самостійного управління, служби (вся територія України)

1) 3,46 х 3524 = 12193,04 ≈ 12190 грн. (схемний посадовий оклад з округленням); 2) 12190 х 1,2 (коефіцієнт у разі встановлення) = 14628 грн.

1) 3,46 х 3524 = 12193,04 ≈12190 грн. (схемний посадовий оклад з округленням); 2) 12190 х 1,25 (коефіцієнт у разі встановлення) = 15237 грн. 50 коп.

2. Мінус 3 % для окладів перших заступників керівників самостійних структурних підрозділів (група 4).

Посада держслужбовця

З підвищуючим коефіцієнтом (1,2) (у разі встановлення)

Без підвищуючого коефіцієнта

Перший заступник керівника самостійного структурного підрозділу (група 4)

1) 3,46 х 3524 = 12193,04 ≈ 12190 грн. (схемний посадовий оклад керівника, вся територія України); 2) 12190 х 1,2 = 14628 грн. (оклад керівника у разі встановлення коефіцієнта); 3) 14628 - 3 % = 14189 грн. 16 коп.

1) 2,75 х 3524 = 9691 ≈ 9690 грн. (схемний посадовий оклад керівника, обласний рівень); 2) 9690 - 3 % = 9399 грн. 30 коп.

Водночас, хоча роз’яснення й опубліковано на сайті Мінсоцполітики, дебати навколо окладів (з копійками чи без) не вщухають. Щоб остаточно поставити крапки над «і» в цьому питанні, ми направили офіційний запит до Мінсоцполітики. Як тільки відповідь на нього буде надана, ми обов’язково проінформуємо вас про це.

Оклади держслужбовцям підвищено «заднім» числом: проводимо коригування

Постанова № 102, якою підвищено оклади держслужбовцям, набула чинності з 16.02.2019 р., але застосовується з 1 січня 2019 року. Оскільки ця постанова була введена в дію «заднім» числом, керівники держорганів повинні внести відповідні зміни в штатні розписи з 01.01.2019 р. Крім того, зарплату працівникам, оклади яких були підвищені, необхідно перерахувати і донарахувати в лютому працівникам належні суми. Перерахунку підлягатиме не лише зарплата. Необхідно відкоригувати інші виплати, розмір яких залежить від підвищення окладів.

Пройдемося коротко по виплатах, які необхідно перерахувати у зв’язку з підвищенням посадових окладів «заднім» числом, а також по тих виплатах, на які підвищення окладів «заднім» числом не вплинуло.

1. Зарплата. У січні 2019 року зарплата держслужбовцям була нарахована виходячи зі старих окладів. Тому в лютому 2019 року зарплату за січень-2019 (у тому числі і звільненим працівникам) необхідно перерахувати виходячи з нових розмірів окладів і донарахувати працівникам різницю. Окрім посадових окладів, донарахувати слід і інші обов’язкові виплати, які розраховуються виходячи з окладу (наприклад, надбавку за вислугу років).При цьому слід ураховувати: зарплата, нарахована в лютому 2019 року, включається до фонду оплати праці лютого і відноситься до бази нарахування ЄСВ саме цього місяця.

2. Відпускні. Підвищення окладів на законодавчому рівні є підставою для коригування виплат при розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100. Механізм його проведення такий: виплати до підвищення окладів (тобто по грудень 2018 року включно) коригують на коефіцієнт підвищення, виплати після підвищення окладів (починаючи з січня 2019 року) не коригують. Якщо підвищення окладів відбулося в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, то на коефіцієнт підвищення коригуємо середній заробіток за період з дня підвищення окладу (тарифної ставки).

Виходить: якщо в січні 2019 року держслужбовець перебував у відпустці, то відпускні, що припадають на січень 2019 року, мають бути нараховані з урахуванням коефіцієнта підвищення окладів. Але оскільки фактично січневі відпускні були розраховані без такого коефіцієнта, то в лютому їх необхідно перерахувати, застосовуючи коефіцієнт, і різницю доплатити працівникові.

Так само при розрахунку відпускних не забувайте про таке правило. Тільки премії включають у заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з відомістю нарахування зарплати. Усі інші виплати відносять до місяців, за які вони нараховані (див. лист Мінсоцполітики від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11). Тобто при розрахунку відпускних за дні відпустки, що припадають на лютий-2019 і пізніше, суми відпускних, а також зарплатних виплат, донарахованих у лютому 2019 року за січень, слід віднести до заробітку січня 2019 року.

3. Компенсація невикористаної відпустки, матдопомога, вихідна допомога. Ці виплати потребують окремої уваги. Річ у тому, що на них також поширюється норма про коригування, оскільки при їх розрахунку використовується показник середньої зарплати, який розраховують згідно з Порядком № 100. Водночас компенсація за невикористану відпустку, матдопомога у розмірі середньої зарплати, вихідна допомога не є збереженням середнього заробітку. Їх просто розраховують виходячи з середньої зарплати. Отже, підстава для коригування «середньої», використовуваної при їх розрахунку, буде тільки одна — підвищення окладів у розрахунковому періоді. Тобто якщо вказані виплати були нараховані в січні 2019 року, то при їх розрахунку коефіцієнт підвищення не застосовують, оскільки в розрахунковому періоді підвищення окладів не було. Отже, в лютому 2019 року після підвищення окладів «заднім» числом їх не перераховують. Якщо ж такі виплати будуть нараховані в лютому 2019 року і пізніше, то при розрахунку середньої зарплати виплати в розрахунковому періоді до підвищення слід відкоригувати на коефіцієнт підвищення окладів.

4. Лікарняні, декретні. Виплати, які були нараховані згідно з Порядком № 1266, перераховувати у зв’язку з підвищенням окладів не треба!

Крім того, усі зарплатні коригування, які будуть проведені у зв’язку з підвищенням окладів «заднім» числом, при розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняних /декретних будуть включені в заробіток того місяця, в якому вони були фактично проведені. А ось суми коригованих відпускних розподіляються пропорційно календарним дням того місяця, на який припадають дні відпустки у відповідному місяці (лист Мінсоцполітики від 07.04.2016 р. № 101/18/99-16).

5. Індексація зарплати. У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) ІСЦ приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком з наступного місяця після місяця такого підвищення (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078). Тобто «базовим» вважається місяць підвищення посадового окладу. Для держслужбовців таким місяцем став січень 2019 року.

У місяці підвищення окладів необхідно провести порівняльні розрахунки і визначити право працівника на подальшу індексацію. Для цього необхідно суму зарплатного підвищення порівняти з сумою індексації, яка складається в місяці підвищення окладу. Якщо сума зарплатного підвищення перевищить суму можливої індексації, то індексація не нараховується. Якщо ж суми зарплатного підвищення не вистачить, щоб перекрити суму можливої індексації, то визначають різницю між сумою можливої індексації і сумою підвищення (абз. 3 і 4 п. 5 Порядку № 1078).

Ми проаналізували розміри окладів. Різниця між окладами до і після підвищення перевищила суму можливої індексації. Тобто в січні 2019 року індексація «обнулилася». Але оскільки в січні 2019 року держслужбовцям індексація була нарахована виходячи з попереднього «базового» місяця — січня-2018, то в лютому після підвищення окладів «заднім» числом необхідно переглянути нараховану індексацію. Для цього суму донарахованоъ зарплати треба зменшити на суму нарахованої в січні 2019 року індексації.

Наостанок інформацію щодо коригування виплат наведемо в таблиці.

Виплата

Січень-2019

Лютий-2019

Зарплатні виплати

Донарахувати виходячи з нових розмірів окладів

Нарахувати виходячи з нових окладів

Відпускні

Перерахувати з урахуванням коефіцієнта коригування і доплатити різницю

Розрахувати з урахуванням коригування. Зарплатні виплати, донараховані за січень у лютому, віднести до січня 2019

Компенсація, матдопомога, вихідна допомога

Не перераховуємо

Лікарняні

Не перераховуємо

Зарплатні коригування за січень враховуємо в заробітку лютого. Відпускні коригування відносимо до січня-2019

Індексація

Не нараховуємо. Суму індексації, нараховану в січні, відкоригувати в зарплаті за лютий

Не нараховуємо