№4

Оплата праці, лютий, 2019/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Інформаційна сторінка
  • Чотири опалювачі в установі: розраховуємо зарплату за місяць від і до Нараховуючи зарплату працівникам з підсумованим обліком робочого часу, бухгалтери стикаються з тими або іншими питаннями. Як правильно розрахувати їм основну зарплату, якщо в штатному розписі встановлений оклад (місячна тарифна ставка)? Як розрахувати годинну тарифну ставку працівникам-окладникам для оплати за роботу в нічний час, у святкові (неробочі) дні, надурочний час, якщо обліковий період дорівнює місяцю? Яким чином виконати вимогу трудового законодавства про зарплату не нижче мінімальної? На усі ці запитання відповіді знайдете в сьогоднішній статті.
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у лютому 2019 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) тільки у тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
  • Відпустка «за свій рахунок» до 18 років: відображаємо в ЄСВ-звіті Працівниці нашої організації з 25 лютого 2019 року надано відпустку без збереження заробітної плати до досягнення дитиною 18 років (дитина з інвалідністю підгрупи А). Чи необхідно подавати індивідуальні відомості на цю працівницю в систему персоніфікованого обліку за період такої відпустки?
  • Зарплата за минулий місяць & поточний ЄСВ-звіт Наприкінці грудня 2018 року (26 число) до нашої установи була прийнята нова співробітниця. На цей момент зарплата за грудень уже була «закрита». Тому зарплату за дні, відпрацьовані у грудні, нарахували і включили до фонду оплати праці за січень 2019 року. У результаті працівниці в січні була нарахована зарплата в сумі 5400 грн., у тому числі: 800 грн. — за 4 дні у грудні; 4600 грн. — за 21 день у січні. Прийняття працівниці в таблиці 5 ЄСВ-звіту за грудень 2018 року ми відобразити встигли. Підкажіть, як тепер показати зарплату?
  • Грудня — немає, а зарплата — є! Що з розрахунком лікарняних? Працівниця прийнята 26 грудня 2018 року. На цей час зарплата за грудень вже була «закрита». Тому жінці в січні була нарахована зарплата в розмірі — 5400 грн., у тому числі: 800 грн. — за 4 дні, відпрацьовані в грудні; 4600 грн. — за 21 день, відпрацьований у січні. У лютому ця ж працівниця надала лікарняний лист. Дані додатка 9 свідчать про наявність у працівниці 11 місяців страхового стажу у 2018 році. Загальний страховий стаж — 14 років 6 місяців. Як розрахувати в такому разі лікарняні, а саме — чи потрібно виключати з розрахунку 800 грн. за грудень? Адже сам грудень до розрахункового періоду не потрапить.
  • Повернення до статус-кво, або Якщо половина членів комісії із соцстрахування відсутня До складу комісії із соціального страхування нашої установи входить чотири особи (у тому числі голова комісії). Так вийшло, що на дату чергового засідання комісії із соціального страхування, присвяченого ухваленню рішень про призначення допомог, половина членів комісії відсутня з поважних причин (хвороба, відпустка, відрядження). Як у цій ситуації потрібно діяти, щоб прийняти рішення про призначення допомог?
  • «Декретні» відпустки в розрахунку середньої «відпускної» зарплати Звична ситуація: працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і після неї оформляє відпустку для догляду за дитиною до 3 років. І майже 3 роки (а в деяких випадках ще довше) усі сили вона присвячує піклуванню про малюка та його вихованню. Але іноді жінка може перервати відпустку до 3 років і вийти на роботу. Може також, трохи пропрацювавши, оформити і щорічну відпустку. Запитайте: що тут незвичайного? Багато хто виходить на роботу, багато хто йде в щорічну відпустку… Але пікантність ситуації в тому, що в розрахунковий період для розрахунку середньої зарплати потрапляє не лише період роботи, а й відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 років. Як рахувати середню зарплату в цій ситуації — давайте розбиратися.
  • Розраховуємо оклади держслужбовцям з 1 січня 2019 року Багато хто чекав підвищення посадових окладів для працівників держорганів. І ось, нарешті, постанова про підвищення окладів з’явилася. У рамках цієї статті розповімо про нові розміри посадових окладів державних службовців.
  • Визначаємо розміри посадових окладів на 2019 рік працівникам, які виконують функції з обслуговування держорганів Про розміри посадових окладів держслужбовців у 2019 році ви вже дізналися на с. 22 цього номера. На черзі — працівники держорганів, які виконують функції з обслуговування. Про розміри окладів для них розповімо в цій статті.
  • Оклади працівникам держорганів підвищено «заднім» числом: що перераховуємо? Дочекалися! Оклади працівникам держорганів нарешті підвищили! Засмучує лише той факт, що вже за традицією таке підвищення відбулося з півторамісячним запізненням. У зв’язку з цим відразу запитання: як бути із січневою зарплатою, які виплати коригувати, що з індексацією? Крім того, залишилися питання і щодо встановлення розмірів окладів для деяких держслужбовців. Ці питання й розглянемо в нашій статті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі