13.06.2019

Інформаційна сторінка. Новий порядок розслідування нещасних випадків

Тепер до числа осіб, які підлягають соцстрахуванню від нещасного випадку, потрапили і особи, які працюють за ЦПД.

Новий порядок розслідування нещасних випадків

Кабмін постановою від 17.04.2019 р. № 337 затвердив Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (далі — Порядок). Він набуває чинності з 1 липня 2019 року.

Порядком визначена процедура проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, що сталися з особами, які підлягають соцстрахуванню від нещасного випадку (перераховані в ч. 1 ст. 35 Закону про соцстрахування). Тепер до їх числа потрапили і особи, які працюють за ЦПД.

Також новим Порядком передбачений строк давності для розслідування нещасних випадків — 3 роки з дня їх настання. Водночас у разі встановлення факту нещасного випадку за рішенням суду розслідування проводитимуть незалежно від дати його настання.

Продовжено строки проведення розслідування нещасного випадку та/або гострого профзахворювання (отруєння) до 5 робочих днів, спеціального розслідування — до 15 робочих днів, які за необхідності можуть бути продовжені.

Скасовано акт за формою Н-5. Тепер акт розслідування нещасного випадку має одну універсальну форму Н-1. Якщо нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) буде визнано пов’язаним із виробництвом, це позначається великою буквою П (Н-1/П), якщо не пов’язаним із виробництвом — великими буквами НП (Н-1/НП).

Добровільно сплачені аліменти vs військовий збір

Фіскали роз’яснили порядок оподаткування військовим збором сум аліментів, які отримує фізична особа за рішенням суду або добровільним рішенням сторін (категорія 132.02 ЗІР).

У ПКУ закладено правило: доходи, які не оподатковуються ПДФО, не оподатковуються і ВЗ (п.п. 1.7 п. 16 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Іншими словами, оподаткування/неоподаткування ВЗ залежить від того, чи оподатковується дохід ПДФО.

Далі, у п.п. 165.1.14 ПКУ визначено, що аліменти, які виплачуються як за рішенням суду, так і за добровільним рішенням сторін (у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом від 10.01.2002 р. № 2947-III), не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Отже, вони не оподатковуються ПДФО, і, як наслідок, навіть добровільно сплачені аліменти не оподатковуються ВЗ.

Нагадуємо: хоча аліменти не оподатковуються ПДФО і ВЗ, роботодавець зобов’язаний відобразити їх суму в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «140». Зверніть увагу: це треба робити навіть у разі сплати аліментів на добровільних засадах за заявою працівника.