14.03.2019

Компенсація за дні невикористаної відпустки при звільненні & ЄСВ

Отже, працівник звільняється. Ваш обов’язок як роботодавця — розрахувати його в день звільнення. А це означає, що ви повинні нарахувати і виплатити не лише зарплату за відпрацьований час, але й компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки.

Але, як показує практика, іноді сума компенсації за дні невикористаної відпустки нарахована не в день звільнення, а пізніше. У зв’язку з цим виникає запитання, а чи нараховувати ЄСВ на суму компенсації в такій ситуації?

Відповідь на це запитання міститься в ІПК, що коментується.

Якого висновку дійшли фіскали в індивідуальній податковій консультації від 15.02.2019 р. № 557/ІПК/28-10-27-01-11?

Висновок

Якщо компенсація за невикористану відпустку нарахована і виплачена в день звільнення — ЄСВ нараховується.

Якщо компенсації за невикористану відпустку нарахована і виплачена після звільнення — ЄСВ не нараховується.

Обґрунтування для звільнення від нарахування ЄСВ на суму компенсації за невикористану відпустку після звільнення таке:

• така сума нараховується вже не працівникові, тобто фізичній особі, яка не перебуває у трудових відносинах з роботодавцем. Адже серед застрахованих осіб, щодо яких нараховується ЄСВ, фігурують саме наймані працівники;

• компенсація за невикористану відпустку є виплатою за невідпрацьований час.

Врахуйте! При нарахуванні виплат звільненому працівникові за відпрацьований час — у роботодавця є зобов’язання в нарахуванні ЄСВ.

Що робити, якщо нарахування відбулося вчасно — у день звільнення, а виплата — після?

Найголовніше — у цьому випадку на суму компенсації за невикористану відпустку треба нарахувати ЄСВ. Адже суму ЄСВ ми нараховуємо на суму нарахованих виплат.

Тому, якщо компенсація за невикористану відпустку нарахована в день звільнення, а виплачена пізніше або не виплачена взагалі, ЄСВ на таку суму нараховувати треба!

Наступне запитання — коли у такому разі сплачувати ЄСВ?

Відповідь дають абзаци перший та другий ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ і пп. 6, 7 п. 3 розділу IV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449 (далі — Інструкція № 449).

ЄСВ необхідно сплачувати:

• одночасно з кожною виплатою доходів, що є об’єктом нарахування ЄСВ;

• за календарний місяць — не пізніше 20-го числа наступного місяця.

Винятком є лише випадки, коли за результатами звіряння платника з фіскальним органом (органом доходів і зборів) за платником визнано переплату ЄСВ, сума якої перевищує суму внеску, що підлягає сплаті, або дорівнює їй (абзац другий ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, п.п. 7 п. 3 розділу IV Інструкції № 449). У такій ситуації ЄСВ платити не треба.

Тому зобов’язання зі сплати ЄСВ, нарахованого в день звільнення на суми компенсації за невикористану відпустку, повинно бути виконано:

одночасно з перерахуванням суми грошової компенсації на картковий рахунок колишнього працівника;

у день виплати компенсації, якщо вона здійснюється із каси платника податків;

АЛЕ, не пізніше 20-го числа місяця, що настає за звітним, — тим місяцем, в якому нарахована сума компенсації за невикористану відпустку!