28.03.2019

Акушер-гінеколог після інтернатури: встановлюємо оклад та надбавку за вислугу років

Студенти навчалися у медичному університеті за контрактною формою, а після закінчення інтернатури з 01.07.2017 р. були оформлені на роботу у поліклініці на посади лікарів акушерів-гінекологів. В якому розмірі мали встановити посадові оклади таким спеціалістам? Чи зараховується період проходження інтернатури до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років?

Встановлюємо посадовий оклад

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я врегульовані спільним наказом Мінсоцполітики та МОЗ «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови).

Посадові оклади лікарів акушерів-гінекологів, яких віднесено до переліку лікарів-хірургів усіх найменувань, установлюються відповідно до п.п. 1 п.п. 2.2.5 Умов за 11-м — 14-м тарифними розрядами ЄТС залежно від наявної кваліфікаційної категорії. При цьому якщо лікар не має категорії, йому встановлюють 11-й тарифний розряд за ЄТС.

Розміри посадових окладів працівників визначаються шляхом множення окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду ЄТС на відповідний тарифний коефіцієнт ЄТС. У свою чергу, розміри тарифних розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення наведено у п. 2.1 Умов, а посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1-го тарифного розряду з 1 січня 2017 року встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи на 1 січня календарного року (п. 1 Примітки до п. 2.1 Умов).

Розміри прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи, щороку затверджують у Законі України про державний бюджет. Тому й розмір ставки працівника 1-го тарифного розряду ЄТС, від якого залежать і розміри ставок (посадових окладів) 2 — 25-го тарифних розрядів, теж щороку змінюється.

Так, із 1 січня 2017 року ставку працівника 1-го тарифного розряду ЄТС встановлено у розмірі прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 1 січня календарного року — 1600 грн. (ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»). Таким чином, посадовий оклад лікаря акушера-гінеколога без категорії (11-й тарифний розряд) станом на 01.07.2017 р. становив 3152 грн.(1600 грн. х 1,97).

З 1 січня 2018 року розмір прожиткового мінімуму збільшено до 1762 грн. (ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»), у зв’язку з чим підвищено посадові оклади працівників бюджетної сфери. Отже, посадовий оклад лікаря акушера-гінеколога без категорії станом на 01.01.2018 р. становив 3471 грн. (1762 грн. х 1,97).

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» прожитковий мінімум установлено у розмірі 1921 грн. Таким чином, посадовий оклад лікаря акушера-гінеколога без категорії станом на 01.01.2019 р. збільшено до 3784 грн. (1921 грн. х 1,97).

Крім того, нагадаємо про вимогу трудового законодавства щодо розміру заробітної плати не менше мінімальної. Так, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці (відпрацював місячну норму робочого часу) є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до її розміру, яка виплачується одночасно з виплатою зарплати (ст. 31 Закону про оплату праці). На 2019 рік мінімальна зарплата у місячному розмірі становить 4173 грн.

Таким чином, якщо працівнику встановлено посадовий оклад, розмір якого менше за мінімальну зарплату, при цьому більше ніяких нарахувань немає (не встановлено ані доплат, ані надбавок, ані премій), роботодавець повинен нарахувати доплату до мінімальної зарплати.

Визначаємо право на надбавку за вислугу років

Що стосується надбавки за вислугу років, то Порядок її виплати затверджено постановою КМУ від 29.12.2009 р. № 1418 (далі — Порядок).

Дія зазначеного Порядку поширюється на медичних та фармацевтичних працівників, що працюють у будь-яких державних та комунальних закладах, установах, організаціях незалежно від підпорядкування на посадах, визначених у п. 3 Порядку, та умови оплати праці яких визначаються за умовами, встановленими для працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я.

Розмір зазначеної надбавки до посадового окладу встановлюється працівникам залежно від стажу роботи у таких розмірах (п. 2 Порядку):

• понад 3 роки роботи — 10 %;

• понад 10 років — 20 %;

• понад 20 років — 30 %.

Установлення надбавки за вислугу років або зміна її розміру проводиться з початку місяця, що настає за місяцем роботи, в якому виникло таке право (п. 9 Порядку). Надбавку нараховують працівникам щомісячно до посадового окладу (з урахуванням підвищень) за фактично відпрацьований час без урахування інших доплат та надбавок та виплачують як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Визначення стажу роботи для обчислення надбавки за вислугу років здійснюють на підставі трудової книжки або іншого документа, що відповідно до чинного законодавства підтверджує наявність стажу роботи.

Лікарі-інтерни після закінчення вищих медичних навчальних закладів III — IV рівнів акредитації отримують дипломи лікарів-спеціалістів та для проходження інтернатури зараховуються на посади лікарів-інтернів у штати закладів охорони здоров’я, на базі яких вони проходять інтернатуру, про що вносяться відповідні записи до трудових книжок. На весь час проходження інтернатури лікарям-інтернам посадові оклади встановлюються у розмірах, затверджених у п.п. 2.2.5 Умов.

Отже, якщо у спеціаліста, який навчався у вищому навчальному закладі за контрактною формою, є запис у трудовій книжці про зарахування його на посаду лікаря-інтерна, то період проходження інтернатури зараховують до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років.

При цьому інформуємо, що керівник закладу несе відповідальність за своєчасне і правильне визначення розміру заробітної плати працівників згідно з чинним законодавством. При встановленні факту неправильної оплати праці керівник закладу зобов’язаний вжити заходів щодо негайного виправлення помилок та виплати працівникові належної йому суми за весь час неправильної оплати, а також визначити ступінь дисциплінарної і матеріальної відповідальності осіб, безпосередньо винних у цьому (п. 1.9 Умов).

Висновки

• Посадовий оклад лікарю акушеру-гінекологу без категорії встановлюють відповідно до 11-го тарифного розряду за ЄТС.

• Якщо спеціаліст був зарахований на посаду лікаря-інтерна, про що є запис у трудовій книжці, період проходження інтернатури зараховують до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років.