№6

Оплата праці, березень, 2019/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Інформаційна сторінка
  • Бухгалтере, пам’ятай!
  • Щодо оформлення відпустки по вагітності та пологах Лист від 28.02.2019 р. № 228/0/206-19
  • Чи достатньо листка непрацездатності для оформлення «декретної» відпустки Запитання, яке ми поставили фахівцям Мінсоцполітики, полягало в такому. Чи є достатньою наявність листка непрацездатності для надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами? Чи «декретна» відпустка може бути надана тільки на підставі наказу про надання такої відпустки?
  • Щодо оплати надурочних годин при підсумованому обліку робочого часу Лист від 04.03.2019 р. № 248/0/206-19
  • Працівник звільнився до закінчення облікового періоду: як оплатити надурочні Підсумований облік робочого часу — особливий вид обліку. Детальніше про нюанси його застосування та оплати праці читайте в тематичному випуску (див. «ОП», 2018, № 23). Ситуація, про яку сьогодні піде мова, трапляється у багатьох роботодавців, що застосовують цей вид обліку. А саме: працівник-«окладник» звільнився до закінчення облікового періоду. Як у цьому випадку підрахувати та оплатити йому надурочні години?
  • Щодо нарахування ЄСВ на суми матеріальної допомоги Індивідуальна податкова консультація від 19.02.2019 р. № 600/6/99-99-13-02-03-15/ІПК
  • Методичні рекомендації щодо заповнення Звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України від 05.02.2019 р.* Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України (далі — Звіт) за формою, встановленою постановою правління Фонду соціального страхування України (далі — Фонд) від 12.12.2018 р. № 28 «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України», щокварталу подається страхувальниками, які станом на звітну дату мають заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та/або на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі — загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві), до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) у такі строки: до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня.
  • Працівника викликали до суду: що робити роботодавцеві Уявіть собі ситуацію: несподівано вам працівник приносить повістку про виклик його як потерпілого для проведення слідчого експерименту. Уявили? А ось нашій читачці довелося зіштовхнути з таким на практиці. Це й послужило приводом для написання статті. Ви й досі не знаєте, що робити в такій ситуації? Тоді ми йдемо до вас.
  • Працівник приніс повістку до суду: розраховуємо «середню» за період його відсутності Працівник приніс повістку, на підставі якої згідно зі ст. 57 Кримінального процесуального кодексу він братиме участь як потерпілий у слідчому експерименті. Як оплатити такі дні відсутності на роботі, якщо працівникові встановлений оклад?
  • Новий звіт до ФСС: звітуємо про старі та нові борги Усі ви вже, напевно, знаєте, що старі форми звітності до ФСС скасовані. На їх зміну прийшов новий Звіт до ФСС. Уперше його потрібно буде подавати за I квартал до 10 квітня 2019 року. А чи усі страхувальники його подають? І як його заповнювати? Ці та інші запитання ми розглянемо в нашій статті.
  • Подовжуємо відпустку до 6 років: в ЄСВ-звіті не відображаємо Працівниці з 11 вересня 2018 року по 11 березня 2019 року надана відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років. Підстава: медичний висновок у довідці за формою № 080-1/о. У березні жінці видали нову довідку на наступні 6 місяців (з 11 березня по 11 вересня 2019 року). Наказом відпустка продовжена ще на 6 місяців. Чи треба подавати відомості про продовження відпустки до 6 років у таблиці 5 ЄСВ-звіту?
  • Коригуємо відпускні після реорганізації У листопаді 2018 року в організації відбулася реорганізація шляхом перетворення Комунального закладу в Комунальне некомерційне підприємство. Як розрахувати відпускні працівникам реорганізованого підприємства? Чи включати до розрахункового періоду час роботи до реорганізації (до листопада 2018 року)? Чи застосовувати коефіцієнт коригування, якщо оклади були підвищені?
  • Нецільова благодійна допомога: як видати та НЕ оподаткувати Нецільова благодійна допомога... Упевнені, ви хоча б раз та розглядали її як альтернативу премії, надбавкам та іншим заохоченням співробітників. І всі ми знаємо чому. Вже дуже вона спокуслива на податки/внески. Сперечатися не станемо — це й справді підкуповує. Але чи можна так безцеремонно нею користуватися — брати та роздавати «усім підряд»? Де та межа, яку переступати не варто? Давайте розбиратися.
  • Акушер-гінеколог після інтернатури: встановлюємо оклад та надбавку за вислугу років Студенти навчалися у медичному університеті за контрактною формою, а після закінчення інтернатури з 01.07.2017 р. були оформлені на роботу у поліклініці на посади лікарів акушерів-гінекологів. В якому розмірі мали встановити посадові оклади таким спеціалістам? Чи зараховується період проходження інтернатури до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років?
  • Компенсація зарплати: виплата боргів у березні 2019 року Якщо роботодавець вчасно не виплатив працівникам зарплату, то він зобов’язаний при виплаті такої заборгованості нарахувати і виплатити компенсацію. Така компенсація належить у разі затримки виплати зарплати на один календарний місяць і більше. Причому компенсують «чисту» зарплату (за мінусом утриманих податків, зборів і внесків) і лише в тому випадку, якщо індекс споживчих цін (далі — ІСЦ) наростаючим підсумком за період невиплати перевищить 100 %.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі