23.05.2019

Місяць «свій рахунок» плюс премія < МЗП: що з ЄСВ?

Працівник, пенсіонер за віком, за основним місцем роботи на увесь травень (з 2 по 31) оформив відпустку без збереження заробітної плати (підстава — п. 6 ст. 25 Закону про відпустки). Відповідно, зарплати за травень у нього немає, але цього місяця йому нарахована виробнича премія в розмірі 600 грн. У якому розмірі за цим працівником сплачувати ЄСВ: з 600 грн. або з 4173 грн. (МЗП)?

Єдиний соціальний внесок для звичайних працівників (без інвалідності) установлений у розмірі 22 % від бази нарахування ЄСВ. У разі якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розмір мінзарплати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінзарплати, встановленої законом на місяць, за який отриманий дохід, і ставки ЄСВ. Такі вимоги ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ і п. 9 розд. III Інструкції № 449*.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449.

Згадаємо ще два базові правила нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати.

1. Вимогу про сплату ЄСВ з МЗП ми повинні виконувати за умови, якщо працівник:

• перебував із роботодавцем у трудових відносинах повний календарний місяць

чи

• він відпрацював усі робочі дні звітного місяця.

2. Не треба виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП, якщо працівник увесь місяць був у відпустці «за свій рахунок», у тому числі відповідно до п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, і в цих місяцях не були нараховані жодні виплати.

У ситуації, що склалася, з одного боку, працівник увесь місяць перебував у трудових відносинах з роботодавцем (вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати треба), з іншого — він увесь місяць був у відпустці «за свій рахунок» (вимогу про сплату ЄСВ з МЗП виконувати не треба). Як же діяти в цій ситуації?

Якщо працівник перебував у такій відпустці повний календарний місяць — ЄСВ не нараховується через відсутність бази для його нарахування. Але! Згідно з п. 1 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці.

Згідно з п. 2.2 розд. 2 Інструкції № 5** виробничими є премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій. Виробничі премії виплачують за фактично відпрацьований час.

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Таким чином, якщо працівникам, які перебувають у відпустках без збереження заробітної плати, виплачені виробничі премії в розмірі, меншому мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), і ставки ЄСВ.

За умовами запитання у працівника дохід за травень вийшов менше розміру МЗП: зарплати немає, а премія становить 600 грн.

Тому за травень ЄСВ треба буде заплатити так:

1) ЄСВ на премію — 132 грн.

(600 х 22 %);

2) ЄСВ-різницю — 786,06 грн.

((4173 - 600) х 22 %).

Покажемо (див. рисунок нижче), як у цій ситуації заповнювати таблицю 6 ЄСВ-звіту.

Таблиця 6. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам

Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за травень 2019 року