23.05.2019

Переведення-звільнення в одному місяці: заповнюємо ЄСВ-звіт

Працівник 4 квітня 2019 року переведений на посаду економіста з планування (наказ від 01.04.2019 р. № 44). До цього він обіймав посаду бухгалтера. 19 квітня 2019 року працівник звільнений за угодою сторін (наказ від 15.04.2019 р. № 50). Сума зарплати за відпрацьований час у квітні і компенсації за невикористані дні відпустки склала 5800 грн. Як заповнити таблиці 5 і 6 ЄСВ-звіту в такій ситуації?

Обидві події — переведення і звільнення працівника, треба обов’язково відобразити в таблиці 5 ЄСВ-звіту за квітень.

З умов поставленого запитання ми бачимо, що у роботодавця відбулося дві події протягом одного звітного місяця:

• 4 квітня працівника перевели на іншу посаду;

• 19 квітня з працівником розірваний трудовий договір.

Відображаючи переведення-звільнення в одному місяці в таблиці 5 ЄСВ-звіту, потрібно врахувати таке. При переведенні працівника на іншу посаду і звільненні протягом місяця (як у нашому випадку), в таблиці 5 ЄСВ-звіту за цей місяць на застраховану особу потрібно сформувати два рядки:

1) з відомостями за посадою, з якої переведений працівник, і датою закінчення роботи на цій посаді (графа 11 «дата закінчення»), а також даними наказу про переведення. Необхідно врахувати, що підстава звільнення (графа 17) в цьому випадку не заповнюється, оскільки працівник не звільнений, а переведений на іншу посаду;

2) із зазначенням дати початку роботи на новій посаді і дати звільнення. У ньому в звичайному порядку показуємо дату початку роботи і дату звільнення (графа 11), дані наказу про переведення і наказу про звільнення (графа 16) і підставу звільнення (графа 17).

При відображенні переведення і звільнення графи 12 — 16 обох рядків мають бути заповнені.

Фрагмент таблиці 5 ЄСВ-звіту наведений на рис. 1.

У таблиці 6 ЄСВ-звіту слід заповнити один рядок. У ньому ставимо загальну суму зарплати, нарахованої за періоди роботи за обома посадами за відпрацьовані дні квітня і суму компенсації за дні невикористаної відпустки, нараховану при звільненні (див. рис. 2).

При цьому: в графі 15 цього рядка треба показати суму днів, протягом яких працівник фактично був у трудових відносинах із роботодавцем у звітному місяці.

Враховуючи, що працівник звільнений 19 квітня, у графі 15 слід поставити «19».

Таблиця 5. Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби

Рис. 1. Фрагмент таблиці 5 ЄСВ-звіту за квітень 2019 року

Таблиця 6. Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам

Рис. 2. Фрагмент таблиці 6 ЄСВ-звіту за квітень 2019 року