23.05.2019

Штрафи за ПДФО і ВЗ

Іноді податкові агенти припускаються помилок. Це може бути як несвоєчасне перерахування ПДФО і військового збору (ВЗ) до бюджету, помилки в розрахунках, так і неподання, несвоєчасне подання або подання з помилками Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

Іноді податкові агенти припускаються помилок. Це може бути як несвоєчасне перерахування ПДФО і військового збору (ВЗ) до бюджету, помилки в розрахунках, так і неподання, несвоєчасне подання або подання з помилками Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.

За такі порушення «світять» штрафи. До речі, питання, що стосуються відповідальності у сфері сплати ПДФО і ВЗ, схожі між собою. Так, п.п. 1.6 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено, що платники ВЗ повинні виконувати податкові зобов’язання за правилами, встановленими ст. 176 ПКУ (забезпечення виконання податкових зобов’язань з ПДФО).

Отже, при недотриманні порядку нарахування та/або сплати ВЗ до податкового агента застосовується та ж відповідальність, що й при аналогічних порушеннях з ПДФО.

Яка відповідальність загрожує платникові податків за допущені помилки, покажемо в таблиці.

№ з/п

Порушення

Міра відповідальності

Підстава

1

Неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками форми № 1ДФ, якщо такі недостовірні відомості або помилки привели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податків та/або зміни платника податків

Штраф на податкового агента в розмірі:

• 510 грн. — якщо порушення відбулося вперше протягом року;

• 1020 грн. — якщо до платника податків протягом року вже був застосований штраф за це порушення

П. 119.2 ПКУ

2

Ненарахування (неутримання) та/або несплата (неперерахування) податковим агентом ПДФО до або під час виплати доходу на користь платника* податків

Штраф** у розмірі:

• 25 % сум ПДФО, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету, — при першому порушенні;

• 50 % від такої суми — при повторному протягом 1095 днів порушенні;

• 75 % такої суми — при третьому і подальшому протягом 1095 днів порушенні

П. 127.1 ПКУ

* Відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає внаслідок здійснення таких дій, та обов’язок погашення такого податкового боргу покладаються на податкового агента. При цьому платник податків — одержувач таких доходів звільняється від обов’язку погашення такої суми податкових зобов’язань або податкового боргу.

** Ці штрафи не застосовують, якщо ненарахування та/або несплата ПДФО виявлена податковим агентом самостійно під час проведення перерахунку сум податку при виконанні вимог п. 169.4 і виправлена в наступних податкових періодах протягом податкового (звітного) року згідно з нормами ПКУ.(ср. )

3

Порушення встановлених строків сплати податковим агентом утриманих (нарахованих) сум ПДФО і ВЗ

Пеня, з розрахунку 100 % річних облікової ставки НБУ

П.п. 129.1.3 ПКУ*

* З роз’яснень податківців, наведених у категорії 103.26 ЗІР, випливає, що пеня за ПДФО нараховується згідно з п.п. 129.1.3 ПКУ. Пеню нараховують з 91-го календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, із розрахунку 100 % річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожен такий день.

4

Неутримання або неперерахування до бюджету сум ПДФО при виплаті фізичній особі доходів, перерахування ПДФО за рахунок коштів податкових агентів (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), а також неподання або несвоєчасне подання форми № 1ДФ

Попередження або адмінштраф* на посадових і фізичних осіб — підприємців у розмірі:

• від 34 до 51 грн. — за перше порушення;

• від 51 до 85 грн. — за повторне протягом року порушення

Ст. 1634 КпАП

* Згідно з п. 112.1 ПКУ притягнення до фінансової відповідальності платників податків за порушення законів з питань оподаткування не звільняє їх посадових осіб за наявності відповідних підстав від притягнення до адміністративної відповідальності.

Рішення про накладення адмінштрафу ухвалює суд.

Крім того, фіскали вважають, що на цій підставі винних осіб можуть покарати й за неутримання або неперерахування ВЗ (категорія 132.06 3IР)

5

Заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів. Якщо помилка виявлена податковим агентом самостійно до початку перевірки контролюючим органом і виправляється ним через уточнюючий Податковий розрахунок

Штраф у розмірі 3 % від суми недоплати, який податковий агент повинен самостійно розрахувати та сплатити до подання уточнюючого розрахунку*

П. 50.1 ПКУ

* Штрафи не застосовуються, якщо податковий агент самовиправився під час перерахунку в поточному податковому році за поточний рік на підставі п. 169.4 ПКУ. А ось якщо помилка була ним виявлена в поточному році за попередній рік, то штрафу за недоплату ПДФО, згідно з вимогами п. 50.1 ПКУ, не уникнути. Водночас податківці наполягають (лист ДФСУ від 23.11.2016 р. № 20232/5/99-99-13-01-01-16), що й у разі самовиправления, й у разі, коли помилку з ПДФО виявлять перевіряючі, до податкового агента застосовується штраф відповідно до п. 127.1 ПКУ (див. вище). Річ у тому, що фіскали не сприймають форму № 1ДФ як декларацію, оскільки за нею не узгоджується зобов’язання з ПДФО. Тому вони вважають, що штраф за п. 50.1. ПКУ в цьому випадку застосовувати не можна.