09.05.2019

Інформаційна сторінка

Про що «шепоче» Держслужба зайнятості в Держпраці

Мінсоцполітики наказом від 06.03.2019 р. № 332 внесло зміни в Порядок взаємодії Державної служби України з питань праці, виконавчих органів міських рад міст обласного значення і сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і державної служби зайнятості, затверджений наказом від 02.07.2014 р. № 437.

Зміни в основному торкнулися «кількості і якості» інформації, яку держслужба зайнятості надає органам Держпраці.

Тепер Центри зайнятості додатково повідомлятимуть Держпраці про факти виявлення одночасного отримання допомоги по безробіттю і роботи без укладення трудового договору. До списку інформації, що подається, також додані: перелік суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва в працевлаштуванні і порушили порядок подання звіту про працевлаштованих ними осіб; перелік роботодавців, яким відмовлено в застосуванні праці іноземців і осіб без громадянства; переліки роботодавців, які отримали дозвіл на застосування праці іноземців і осіб без громадянства — на різних посадах і високооплачуваних професіоналів.

Стипендія аспіранта: індексуйте в загальному порядку

Мінсоцполітики в листі від 11.02.2019 р. № 2874/0/2-19/51 роз’яснило особливості індексації стипендій аспірантів, ординаторів і докторантів.

Перше, на що слід звернути увагу, — індексації підлягають доходи громадян, що не мають разового характеру, у тому числі й стипендії (п. 2 Порядку № 1078). При цьому в п. 4 Порядку № 1078 передбачено: якщо аспірант навчається в аспірантурі на денній формі навчання або з відривом від виробництва, то передусім індексують стипендію. Тобто стипендію аспірантів індексують в загальному порядку. Так, у місяці підвищення стипендії ІСЦ приймають за 1 або 100 %.

Обчислення ІСЦ для проведення подальшої індексації здійснюють з місяця, наступного за місяцем підвищення стипендії (п. 5 Порядку № 1078).

Тобто «базовим» є місяць підвищення стипендії.

Крім того, особливий механізм обчислення ІСЦ для проведення індексації стипендії передбачений у п. 101 Порядку № 1078. Зокрема, у разі призначення стипендії ІСЦ розраховують з місяця призначення стипендії. А якщо аспірантові за результатами навчання була призначена іменна стипендія, то обчислення ІСЦ проводиться з місяця призначення ординарної (звичайної) академічної стипендії. Інакше кажучи, «базовий» місяць у цьому випадку не змінюється.

Таким чином, якихось відмітних особливостей при індексації стипендій аспірантам, ординаторам, докторантам немає. Їх, як і стипендії звичайних студентів, які навчаються, індексують у загальному порядку.