09.05.2019

Відпустка + оздоровча допомога протягом навчального року

Чи мають право на щорічну відпустку педагогічні працівники закладів позашкільної освіти протягом навчального року? Чи можна виплатити допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки протягом навчального року педагогічним працівникам закладів позашкільної освіти?

Статтею 57 чинної редакції Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII гарантовано педагогічним працівникам виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні їм щорічної відпустки.

Виплату такої допомоги педагогічним працівникам при наданні їм щорічної відпустки запроваджено з 1 січня 2001 року постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78, а у повному обсязі, у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) — з 1 вересня 2002 року постановою КМУ від 19.08.2002 р. № 1222.

Аналогічна норма також передбачена п.п. 8.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки (у редакції від 19.04.2018 р.) (далі — Галузева угода).

Відповідно до спільного роз’яснення Міністерства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України «Про виплату допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки» від 11.06.2001 р. № 1/9-223 та № 02-8/267 допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується працівникам, які обіймають посади педагогічних працівників (за основною посадою), у передбаченому законом розмірі, незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, що виконується.

При цьому виплата допомоги провадиться цим працівникам тільки за місцем основної роботи. Іншим працівникам установ та закладів освіти, які не обіймають посади педагогічних або науково-педагогічних працівників, але ведуть викладацьку (педагогічну) роботу, допомогу при наданні щорічної відпустки не передбачено.

Оскільки допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки педагогічним і науково-педагогічним працівникам відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту» гарантовано державою, надання працівником заяви на її виплату не обов’язкове.

У листі Мінсоцполітики від 31.03.2016 р. № 351/ 13/84-16 також зазначено, що допомога на оздоровлення, яка виплачується згідно із законодавством, є обов’язковою і кошти на її виплату мають бути затверджені кошторисом.

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України видатки на позашкільну освіту здійснюються з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад. Частиною 4 ст. 77 Бюджетного кодексу України передбачено, що при затвердженні відповідних бюджетів обласні, міські, районні, селищні, сільські ради враховують у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати.

Тому допомога на оздоровлення педагогічним працівникам при наданні їм щорічної відпустки має бути виплачена обов’язково.

Слід також зазначити, що відповідно до п.п. 8.3.2 Галузевої угоди всі категорії працівників навчальних закладів, включаючи педагогічних, мають право на отримання матеріальної допомоги на оздоровлення в сумі до одного посадового окладу на рік у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, відповідно до постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298. Отже, за наявності фінансової можливості педагогічним працівникам, окрім гарантованої допомоги на оздоровлення, може виплачуватися й матеріальна допомога на оздоровлення.

Стосовно права педагогічних працівників на щорічну відпустку протягом навчального року, то питання надання щорічної основної відпустки педагогічним працівникам навчальних закладів регулюється постановою КМУ «Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам» від 14.04.97 р. № 346.

Відповідно до п. 2 зазначеного Порядку педагогічним працівникам навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості, визначеної в додатку до цього Порядку, надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

У разі необхідності санаторно-курортного лікування щорічна основна відпустка або її частина може надаватися протягом навчального року, якщо це передбачено колективним договором.