14.11.2019

«Святкове» перенесення робочих днів: відпочиваємо 4 дні

Кабмін своїм розпорядженням від 23.10.2019 р. № 995-р рекомендував перенести робочий день з 6 січня (понеділок) на 11 січня (суботу).

Якщо врахувати попередні рекомендації уряду (див. розпорядження Кабміну від 10.01.2019 р. № 7-р // «ОП», 2019, № 2, с. 2), виходить, що працівники зможуть відпочивати по 4 дні підряд не лише перед Новим роком (з 29 грудня по 1 січня), але й після нього (з 4 по 7 січня).

Тільки тут треба пам’ятати, що рекомендації про «святкове» перенесення:

• застосовуються щодо працівників, яким установлений п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями (в суботу і неділю);

• не є обов’язковими до виконання для усіх підприємств, установ і організацій (окрім органів ПФУ, Укрпошти, Казначейства і банків).

Інакше кажучи, кожен роботодавець самостійно вирішує, чи переносити йому робочі дні через свята. Якщо вирішили дотриматися рекомендацій Кабміну, пам’ятайте: керівник повинен видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих днів, перед цим погодивши його з профспілкою, не пізніше за 06.11.2019 р. І не забудьте ознайомити з таким документом усіх працівників.

Оплата праці працівників держорганів: невеликі правки від Кабміну

Уряд постановою від 23.10.2019 р. № 886 трохи підкоригував свою ж постанову від 18.01.2017 р. № 15. Що ж новенького підготував Кабмін?

1. Додано посади керівника самостійної експертної групи і державного експерта самостійної експертної групи:

• у Схему посадових окладів на посадах державної служби;

• у Перелік посад державної служби, які прирівнюються до відповідних груп оплати праці.

2. Розширено повноваження голови депутатської фракції (депутатської групи) у Верховній Раді України. Тепер він має право:

• вносити пропозиції щодо встановлення конкретних розмірів посадових окладів, надбавок, премій тощо для працівників патронатної служби;

• визначати конкретний перелік підрозділів і посад працівників патронатної служби.

3. Доповнено Схему посадових окладів працівників патронатних служб (додано ще 6 позицій).

Мінсоцполітики втрачає «трудові» функції

Кабмін продовжує дивувати.

Тепер у центрі уваги опинилася його постанова від 11.09.2019 р. № 838, за допомогою якої:

а) викладено в новій редакції Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, затверджене постановою Кабміну від 20.08.2014 р. № 459;

б) внесено зміни в Положення про Міністерство соціальної політики України, затверджене постановою Кабміну від 17.06.2015 р. № 423.

У результаті саме Мінекономіки виявилося головним органом виконавчої влади, що забезпечує формування і реалізацію державної політики, у тому числі:

• у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції, трудових відносин, соціального діалогу;

• у сфері охорони праці, гігієни праці, здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням вимог законодавства про працю і зайнятість населення.

Але попереджаємо: такі зміни набудуть чинності не відразу, а тільки одночасно зі змінами до законодавчих актів у частині перерозподілу відповідних повноважень і функцій центральних органів виконавчої влади.