14.11.2019

Практикант у Звіті з ЄСВ

Чи треба відображати в таблицях 5 і 6 Звіту з ЄСВ виплати практикантам закладів професійно-технічної освіти за виконану роботу згідно з угодою про надання робочих місць для проходження учнями виробничої практики?

Для того щоб відповісти на поставлене питання, слід розібратися в суті виплати, яку підприємство нараховує практикантам закладів профтехосвіти.

Аналізуючи положення Порядку надання робочих місць для проходження виробничої практики, затвердженого постановою КМУ від 07.06.99 р. № 992 (далі — Порядок № 992), Держпраці в листі від 19.05.2017 р. № 5783/4.1/4.1-ДП-17 дійшла висновку, що:

1) трудові відносини з учнями закладів профтехосвіти під час виробничого навчання або виробничої практики не виникають;

2) оформлення трудових договорів не здійснюється;

3) Повідомлення про прийняття на роботу не подається.

Підприємство надає робочі місця для проходження виробничого навчання або виробничої практики на підставі договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом профтехосвіти (п. 8 Порядку № 992). Окремі ЦПД на виконання робіт (надання послуг) з практикантами не укладають.

З урахуванням наведеного доходимо висновку, що інформація про початок/закінчення проходження практики учнями закладів профтехосвіти на підставі договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом профтехосвіти, підприємствами-страхувальниками в таблиці 5 Звіту за формою № Д4 не відображається.

Водночас п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ визначено, що платниками ЄСВ є підприємства, що використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за цивільно-правовими договорами.

При цьому виплати, які підприємство здійснює у межах договору про навчально-виробничу практику, укладеного із закладом профтехосвіти, не зазначені в Переліку видів виплат, здійснюваних за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затвердженому постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Таким чином, дохід, нарахований за час проходження виробничої практики учнями закладів профтехосвіти, у загальній сумі включається до бази нарахування ЄСВ. Аналогічне роз’яснення наведено ДПСУ в підкатегорії 301.03 ЗІР.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ такий дохід відображається в окремому рядку з податковим номером учня, що проходив практику, проставляючи, серед іншого, в графі:

• 9 — код категорії застрахованої особи «1» (як для звичайних працівників);

• 11 — місяць і рік, за які нарахована винагорода;

• 15 — кількість календарних днів проходження виробничої практики у відповідному місяці;

• 17 — загальну суму доходу (у тому числі й ту частину, яка буде спрямована закладу профтехосвіти);

• 18 — дохід з графи 17, ЄСВ, що увійшов до бази нарахування;

• 21 — суму ЄСВ (ставка — 22 %).