14.11.2019

Підпис головлікаря на лікарняному: коли він потрібен

Працівниця потрапила до лікарні на денний стаціонар не за місцем прописки, але у своєму місті. Чи повинен головний лікар лікарні поставити свій підпис і круглу печатку в графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» лікарняного листка?

Незалежно від причини виникнення, тимчасова непрацездатність працівників має бути засвідчена в установленому порядку. Тобто працівник повинен мати правильно оформлений листок непрацездатності (п. 1.1 Інструкції № 455*).

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Згідно з п. 1.9 Інструкції № 455 листок непрацездатності в амбулаторно-поліклінічних установах видається лікарем і переважно за місцем проживання або роботи хворого.

Тому в загальному випадку саме лікар оформляє лицьовий бік бланка листка непрацездатності (п. 1 Інструкції № 532**).

** Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, Фонду «нещасних випадків» від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Але будьте уважними! У деяких випадках на лікарняному листку знадобиться ще й підпис головного лікаря. До них належать такі ситуації:

1) працівник обрав лікаря і лікувально-профілактичний заклад не за місцем проживання*** або роботи. Тоді лікарняний лист видається за наявності заяви-клопотання особи, погодженої з головним лікарем або його заступником, засвідченої підписом і круглою печаткою лікувально-профілактичної установи (п. 1.9 Інструкції № 455);

*** Це ви можете визначити за даними з паспорта працівника та інформації з графи «Назва і місцезнаходження закладу охорони здоров’я».

2) тимчасова непрацездатність працівника настала поза постійним місцем проживання і роботи (під час відрядження, санаторно-курортного лікування, відпустки тощо). У цьому випадку лікарняний видається за місцем тимчасового перебування особи з дозволу головного лікаря лікувально-профілактичної установи (п. 1.10 Інструкції № 455);

3) працівник перебував на стаціонарному лікуванні поза постійним місцем проживання, у тому числі й з інших адміністративних районів міста (п. 1.11 Інструкції № 455). Тоді листок непрацездатності видається з дозволу головного лікаря, засвідчується його підписом і печаткою лікувально-профілактичної установи на кількість днів, необхідних для лікування.

Зверніть увагу: аналогічна вимога міститься й у п. 3.8 Інструкції № 532. Запис здійснюється в графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» з обов’язковим записом у медичних картках амбулаторного або стаціонарного хворого.

Тому якщо працівник лікувався на денному стаціонарі не за місцем прописки (в іншому районі того ж міста), у його лікарняному листі має бути заповнена графа «Видачу листка непрацездатності дозволяю». При цьому проставлення печатки або внесення записів у лікарняний лист лікувальною установою за місцем проживання не вимагається.